Sari direct la conținut

Nivelul IQ ca factor principal pentru buna cooperare in societate – studiu

HotNews.ro
Nivelul IQ ca factor principal pentru buna cooperare in societate – studiu

​Persoanele inteligente sunt capabile să coopereze foarte bine cu cei din jur, iar aceasta este unul dintre motivele pentru care oamenii cu un IQ peste medie sunt esențiali pentru bunul mers al societății. În timp ce trăsăturile de personalitate, generozitatea și conștiința oamenilor contribuie la o bună cooperare cu cei din jur, un IQ peste medie este principalul factor ce face posibilă această abilitate. În schimb, un IQ mai mic împiedică indivizii să fie consecvenți în acțiunile lor, dar și să anticipeze consecințele ce decurg din acestea în mod inevitabil, arată un studiu publicat recent în revista de specialitate “The Journal of Political Economy,” scriespring.org.uk.

“Pentru acest studiu ne-am propus să explorăm factorii esențiali care ne descriu că animale sociale. Cu alte cuvinte, am vrut să analizăm factorii ce ne permit să ne comportăm în mod optim în situațiile în care cooperarea este benefică nu doar pentru noi, ci și pentru cei din jur,” explică Prof. Eugenio Proto, autorul principal al studiului.

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii de la University of Minnesota, University of Warwick și Center for Economic Studies au rugat volutarii să ia parte la o serie de jocuri ce testează nivelul de cooperare al fiecărui participant, precum și abilitatea de tranzacționare și acțiunea sistemului de recompensă al acestora.

“Am putea presupune cu ușurință că persoanele care sunt bine intenționate, drăguțe, conștiincioase și generoase sunt, în mod natural, mai cooperante. Însă cercetările noastre arată că IQ-ul este condiția primară ce face posibilă o societate coerentă în care participanții cooperează în mod optim. Bunele intenții și comportamentul adecvat sunt, de asemenea, importanți însă într-o măsură mai mică,” adaugă autorul principal al studiului.

Un beneficiu suplimentar al unui IQ peste medie este capacitatea de a procesa mai rapid informațiile, de a acumula o experiență mai vastă și de a învață din experiență acumulată, arată raportul cercetătorilor.

“Acest scenariu poate fi aplicat la locul de muncă, unde este mai probabil că persoanele inteligență să aibă o imagine de ansamblu și să ajute la bună cooperare dintre oameni. De aceea și astfel de persoane sunt cele care ajung să fie promovate și să fie recompensate financiar pentru abilitățile lor,” explică Prof. Eugenio Proto.

“Principiul de bază al bunei cooperări și al dobândirii imaginii de ansamblu se aplică și comerțului internațional, domeniu în care avem dovezi pentru care comerțul liber este un joc în care toate părțile implicate ar putea să aibă beneficii. În ceea ce privește nivelul de educație al populației, rezultatele studiului nostru arată că focusarea pe nivelul de inteligență din copilăria timpurie ar putea spori nu numai succesul economic al fiecărui individ, ci și nivelul sau de cooperare în cadrul societății pe tot parcursul vieții,” conchid autorii studiului.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro