Sari direct la conținut

Noaptea muzeelor 2023, sâmbătă – program / Peste 300 de evenimente în București și în 82 de localităţi din România

HotNews.ro
Noaptea Muzeelor, Foto: AGERPRES
Noaptea Muzeelor, Foto: AGERPRES

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România anunţă un record absolut de 311 evenimente culturale înscrise la Noaptea Muzeelor 2023, ce se va desfăşura sâmbătă, 13 mai, într-o ediţie comună România – Republica Moldova.

În acest an, Noaptea Muzeelor va aduce publicului cele mai multe evenimente din ultimii 19 ani de existenţă: 297 din România şi 14 din Republica Moldova, acestea fiind înscrise până acum.

  • „De la Chişinău, la Aiud şi de la Palanca, la Roşiorii de Vede, o întreagă constelaţie culturală a fost trasată, în care sunt prezente în primul rând muzeele – cărora vreau să le mulţumesc în mod special pentru implicare, dar şi spaţii şi proiecte prietene ale Nopţii Muzeelor, care vor întâmpina publicul cu sute de experienţe şi activităţi, diverse şi interactive, adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale.
  • Numărul înscrierilor la această ediţie va tot creşte până pe 13 mai, deoarece primim în continuare solicitări de la muzee sau entităţi culturale”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor, citat într-un comunicat.

Noaptea Muzeelor 2023, în 82 de localități din 33 de județe ale României

Noaptea Muzeelor va fi sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe din toată ţara.

Pe lângă Bucureşti, Noaptea Muzeelor 2023 are un record de muzee şi spaţii deschise la Târgu Mureş, unde 28 de evenimente îşi aşteaptă publicul, urmate de oraşele Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov.

Noaptea Muzeelor în București – 60 de evenimente

În Capitală, sâmbătă de dimineaţă până noaptea târziu vor avea loc aproximativ 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.

Invitatul special al Nopţii Muzeelor 2023 este un muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum/ Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, care se află în premieră în România.

Expoziţia sa va putea fi vizitată gratuit, la Noua Galerie a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, începând cu ora 16:30, de pe 12 mai, până pe 12 iunie 2023. Expoziţia se intitulează „Listen/Ascultă” şi reprezintă o abordare curatorială inovatoare şi un parcurs expoziţional extrem de emoţionant, ce se construieşte în jurul obiectelor şi mărturiilor copiilor afectaţi de război.

  • „După războiul din Bosnia, au apărut sute de proiecte prin care s-a încercat documentarea sa, din diferite perspective, de la cele ale politicienilor, până la cele ale jurnaliştilor, medicilor etc., dar nimic din perspectiva copiilor.
  • Pentru că fac parte din această generaţie care a crescut în timpul războiului, am vrut să acopăr această pagină goală, prin documentarea şi prezentarea experieţelor copiilor aflaţi în zone de conflinct şi aşa s-a născut acest muzeu.
  • De asemenea, prin World Childhood Museum am vrut să schimb percepţia generală asupra copiilor în timpul războaielor. Copiii în vreme de război sunt percepuţi în general ca o parte pasivă, absolut vulnerabilă, dar WCM îşi doreşte să sublinieze şi rezistenţa şi creativitatea copiilor, capacitatea lor de a-şi transforma vieţile, ale lor, dar şi ale celorlalţi”, spune Jasminko Halilovic, fondator al War Childhood Museum.

La Bucureşti, vor fi expuse poveşti şi obiecte-simbol ale copiilor din Ucraina, Siria, Afganistan, Bosnia, Yemen, Irak, Palestina, Eritrea, dar şi ale copiilor ucraineni refugiaţi în România.

La prima participare în cadrul Nopţii Muzeelor, ediţia cu numărul 19, se află Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Miez Festival, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, atelierele de desen şi arhitectură pentru copii dezvoltate prin proiectul „Case de Muzicieni” împreună cu MNRL şi MAM Studio la Muzeul Anton Pann şi multe altele.

Societatea de Transport Bucureşti va suplimenta linia 361 cu un autobuz dedicat evenimentului, care va circula gratuit între orele 19.00 şi 03.00 în noaptea de 13 spre 14 mai.

Noaptea Muzeelor și în Republica Moldova

Cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor va avea loc și în Republica Moldova în 14 muzee: cinci instituţii muzeale din Chişinău, inclusiv cele patru mari muzee naţionale, dar şi nouă muzee din cinci raioane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro