Sari direct la conținut

Noi achizitii de terenuri agricole in Romania de catre straini

HotNews.ro

Dupa sapte ani de la aderarea la UE, Romania a liberalizat, la 1 ianuarie 2014, vanzarea terenurilor agricole catre persoane private straine. O importanta achizitie se face in 3 aprilie, cand fondul american Anholt Services Inc. anunta cumpararea a 6.000 de hectare de teren agricol in Romania. Cu trei saptamani inainte, in 8 martie, Anholt Services isi facea public un alt interes de business: „Formarea resursei PB13 pentru investitia in tranzactiile publice ale companiilor miniere, in special ale celor junioare in minerit”.

Anholt Services Inc., cu sediul in Westport, un orasel din Connecticut, a derulat tranzactia de teren romanesc prin firma sa, Southern Harvest. Pe langa ogoare, a fost cumparata si o ferma cu depozite, din preajma, anunta Topagrar.com. Conform site-ului german citat, „n-au fost facute publice detalii despre modalitatile de achizitionare si nici despre pret”.

Presa locala din Botosani scrie insa ca „fondul de investitii american Anholt Investment este investitorul care a achizitionat Agraria Nord, ferma ce apartine austriacului Gerald Schweighofer si este situata in zona Draguseni si Arland, ferma unor danezi ce este situata in zona comunei Unteni”.

Botosaninews.ro, citand ca sursa Ziarul Financiar, ZF.ro, mentioneaza ca firma austriaca „ar urma sa incaseze 10,5 milioane de euro in urma acestei tranzactii, in timp ce grupul danez isi cedeaza ferma pentru 0,5 milioane de euro, potrivit unor date publicate in Monitorul Oficial. Fondul de investitii a platit, in medie, 1.800 de euro pentru fiecare hectar din cele doua ferme”. Informatia e confirmata si de publicatia de profil Central & Eastern European Construction & Investment Journal.

Anholt Services a comunicat ca „terenul ar urma sa fie folosit mai ales la productia de cereale, porumb, mustar si floarea-soarelui”. Directorul Anholt, Joe Massoud, a precizat ca firma prin care s-a derulat tranzactia, Southern Harvest, tranzactioneaza in toata lumea, incepand cu anul 2007, terenuri agricole de calitate. Achizitia din Romania este prima pe care o face fondul de investitii, in Balcani.

In prezent, Anholt Services detine cca 25.000 de ha de teren in Uruguay si Paraguay, o mica fabrica de ulei in Peru si un gater in Mozambic. Fondul de investitii american e afiliat fundatiei filantropice Kattegat Trust, cu sediul in insulele Bermude. Anholt Services a fost fondat in 2013, cu scopul „evaluarii si management-ului intereselor Kattegat la nivel global, printr-o paleta larga de forme investitionale”.

Kattegat Trust Company Limited e o firma off-shore, cu adresa de casuta postala la Nassau, in insulele Bahamas. Kattegat Trust a fost infiintata cu banii rezultati din mostenirea ramasa de pe urma lui Torben Karlshoej, un fermier danez emigrat in SUA si ajuns magnat in industria navigatiei.

Nu doar investitorii de peste ocean au interese la terenurile romanesti. In 2012, cca 900.000 de ha de teren erau in posesia strainilor, dintre care un sfert erau italieni, scrie publicatia de specialitate elvetiana, Schweizerbauer.ch. Acestora li se adauga multi austrieci sau germani. Pe unele site-uri germane care publica nu doar stiri din domeniu, ci si anunturi de vanzarea terenurilor contra comision, cum este RWS-Agrarimmobilien, Romania e cap de afis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro