Sari direct la conținut

Noi date despre soarta noului lider Hamas. Un oficial de la Casa Albă spune unde se află Yahya Sinwar

HotNews.ro
Yahya Sinwar, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia
Yahya Sinwar, liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

SUA consideră că liderul Hamas, Yahya Sinwar, este în viață și probabil se ascunde într-un tunel subteran din Gaza, cu ostatici în apropiere, a dezvăluit miercuri responsabilul de la Casa Albe pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, citat de The Times of Israel.

„Yahya Sinwar rămâne factorul de decizie. El este, credem noi, în viață și se află într-un tunel sub Gaza, deține ostatici și, probabil, are ostatici în preajmă”, a declarat McGurk.

Observațiile lui McGurk au fost cea mai detaliată actualizare privind statutul lui Sinwar din partea unui înalt oficial american în ultimele săptămâni.

În ultimele zile, Sinwar ar fi restabilit contactul cu oficialii Hamas din afara Gazei, după mai mult de o lună în care nu s-a mai auzit nimic de el.

Wall Street Journal a relatat miercuri că Sinwar a ordonat comandanților din Cisiordania să reia atacurile sinucigașe în Israel la scurt timp după ce l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh în frunteaorganizației teroriste, în urma asasinării acestuia din urmă la Teheran.

McGurk a reiterat convingerea administrației americane că războiul din Gaza s-ar putea încheia imediat dacă Sinwar ar fi de acord să elibereze restul de 101 ostatici deținuți de Hamas în Gaza.

În timpul convorbirii telefonice de miercuri, Casa Albă a declarat că președintele american Joe Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu „au discutat despre necesitatea urgentă de a reînnoi eforturile diplomatice pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas”.

INTERVIURILE HotNews.ro