Sari direct la conținut

Noi detalii ale asasinării cercetătorului iranian: O mitralieră controlată prin satelit a tras 13 gloanțe / Soția sa, care se afla la 25 cm de Fakhrizadeh, nu a fost atinsă de niciun glonț

HotNews.ro
Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, Foto: Captura YouTube
Asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, Foto: Captura YouTube

O mitralieră controlată prin satelit cu asistența unei „inteligențe artificiale” a fost folosită pentru asasinarea fizicianului iranian considerat unul dintre părinții programului nuclear al republicii islamice, a afirmat duminică comandantul adjunct al Gardienilor Revoluției, potrivit AFP.

Mohsen Fakhrizadeh, ucis în 27 noiembrie, circula pe o autostradă cu o echipă de securitate formată din 11 membri ai Gardienilor Revoluției când mitraliera a „focalizat” pe chipul său și a tras 13 gloanțe a precizat contra-amiralul Ali Fadavi, citat de agenția de presă Mehr.

Arma automată, atașată pe un camionetă, „s-a concentrat pe fața martirului Fakhrizadeh de o asemenea manieră încât soția sa, care se afla la doar 25 de centimetri, nu a fost atinsă de niciun glonț”, a adăugat el.

Dispozitivul era „controlat prin internet” via satelit și a folosit o „cameră sofisticată și o inteligență artificială” pentru identificarea țintei, a continuat Fadavi, precizând că șeful echipei de securitate a fost atins de patru gloanțe când „s-a aruncat” asupra lui pentru a-l proteja.

„Niciun terorist nu se afla la locul” atacului, a menționat el.

Agenția Mehr și presa iraniană nu au precizat dacă Fadavi a menționat moartea altor persoane în acest atac.

Autoritățile iraniene au acuzat Israelul și Mujahedinii Poporului, o grupare de opoziție interzisă în Iran, pentru acest atac.

Mai multe versiuni ale morții cercetătorului au fost oferite după atac. Ministrul Apărării Amir Hatami a afirmat într-o primă etapă că acesta a fost victima unui atac cu exploziv și a unui schimb de focuri, în timp ce agenția Fars afirma câteva zile mai târziu că a fost utilizată o „mitralieră automată telecomandată”.

După moartea sa, Hatami l-a prezentat drept ministru adjunct și șeful Organizației pentru cercetare și invocare în materie de apărare, unde gestionat activități de „apărare antiatomică”.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro