Sari direct la conținut

Noi negocieri în Coaliție pe ordonanța austerității bugetare: fără angajări la stat și tăieri de 10% la bunuri și servicii / Interzicerea cumulului pensiei cu salariul se amână

HotNews.ro
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Liderii Coaliției - Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nu vor fi tăieri salariale, dar nici angajări la stat. Asta au decis liderii Coaliției care negociază pe ordonanța prin care guvernul vrea să facă economii la buget.

Premierul Nicolae Ciucă împreună cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au decis stoparea angajărilor la stat și înghețarea salariilor până la adoptarea unei noi legi a salarizării.

De asemenea, în discuțiile PSD-PNL-UDMR s-a convenit tăierea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii. În ceea ce privește interzicerea cumulului pensiei cu salariul, liderii Coaliției au decis că acest lucru nu se poate face prin ordonanță de urgență, fiind motiv de neconstituționalitate, potrivit unor surse politice. O decizie ar urma să se ia prin lege.

Liderii PSD, PNL și UDMR s-au întâlnit luni la Guvern pentru a discuta măsurile prin care să facă economie la buget.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, și să nu se crească salariile până când va fi adoptată o nouă lege a salarizării, au precizat sursele citate.

Anterior întâlnirii de la Palatul Victoria, surse oficiale susțineau că va fi interzis cumulul pensiei cu salariul doar pe componenta de pensie specială.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat săptămâna trecută, la Focșani, că le-a cerut miniștrilor să-i prezinte soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investițiilor.

Problema reducerii cheltuielilor cu 20 miliarde lei a venit pentru că bugetul pe 2023 a fost redactat prost, indiferent dacă autoritățile (Guvernul) vor să recunoască sau nu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro