Sari direct la conținut

Noi proteste în Israel față de guvernul lui Netanyahu. Demonstranții cer un acord de încetare a focului cu Hamas după 9 luni de război

HotNews.ro
Mai multe demonstrații au avut loc duminică în Israel pentru a cere guvernului să accepte un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor, în timp ce războiul intră în a zecea lună, relatează AFP.
Demonstrații antiguvernamentale în Israel pentru a cere un acord de încetare a focului în Gaza, pentru eliberarea ostaticilor / FOTO Leo Correa / AP / Profimedia
Demonstrații antiguvernamentale în Israel pentru a cere un acord de încetare a focului în Gaza, pentru eliberarea ostaticilor / FOTO Leo Correa / AP / Profimedia

Această zi de „perturbare” a început la 6:29 a.m., momentul în care a început atacul luptătorilor Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie 2023.

Demonstranții au blocat traficul, pentru a doua zi consecutiv, pe anumite drumuri din Tel Aviv, a notat un jurnalist AFP.

De asemenea, demonstranții au cerut alegeri să aibă loc în timp ce au fluturat steaguri israeliene.

În mijlocul Pieței Democrației, o fanfară a însoțit manifestanții care purtau haine inscripționate cu mesaje politice. Mulțimea este presărată cu galben – bannere, panglici, pălării… – o culoare devenită esențială în mitingurile care cer guvernului să facă din eliberarea ostaticilor o prioritate.

„Aduceți-i acasă acum”, scandau continuare participanții, referindu-se la cele 116 persoane răpite pe 7 octombrie și care încă sunt ținute ostatice în Fâșia Gaza (dintre care 42 au murit, potrivit armatei israeliene).

Poliția a sporit securitatea în jurul reședinței prim-ministrului Benjamin Netanyahu din Ierusalim după ce a fost anunțat un miting.

Sâmbătă seara, au avut loc confuntări între demonstranți și poliția călare înainte ca autoritățile să tragă cu tunuri cu apă pentru a dispersa adunarea care bloca o autostradă.

„Este o zi în care blocăm țara pentru a spune guvernului nostru că este inacceptabil să nu acceptăm un acord pentru ostatici”, a declarat duminică pentru AFP Orly Nativ, o protestatară de 57 de ani, de la Tel Aviv.

Cu steagul israelian în mână, ea a mers cu aproximativ o sută de oameni spre centrul orașului.

„Paharul este plin și vom bloca țara până ei vor părăsi puterea (actualii miniștri, NDLR), a continuat ea, „ca lucrurile să se schimbe”.

Alți manifestanți au strigat în ebraică: „nu ne vom da bătuți”.

De săptămâni întregi, mii de oameni s-au adunat în Israel, în principal la Tel Aviv, pentru a demonstra împotriva guvernului.

Atacul fără precedent al Hamas a dus la moartea a 1.195 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Campania militară israeliană a ucis de pe 7 octombrie peste 38.153 de palestinieni, în mare parte civili, potrivit datelor de la Ministerul Sănătății al guvernului Hamas din Gaza.

INTERVIURILE HotNews.ro