Sari direct la conținut

Noi termene în falimentul Euroins: Păgubiții se pot înscrie la masa credală până pe 4 august / Ce trebuie să facă cei care mai au polițe RCA valabile

HotNews.ro
Euroins Asigurare -Reasigurare, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Euroins Asigurare -Reasigurare, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

​Păgubiții și creditorii RCA care au de recuperat bani la asigurătorul intrat în faliment Euroins au termen limită pentru înscriere la masa credală data de 4 august 2023, a anunțat miercuri CITR, lichidatorul judiciar al asigurătorului, care spune că a primit aprobarea Tribunalului București pentru prelungirea unor termene în acest dosar.

Potrivit lichidatorului judiciar al Euroins, termenele actualizate aprobate de instanță sunt următoarele:

  • termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor la masa credală este 04.08.2023
  • termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe este 04.09.2023
  • termenul de definitivare a tabelului creanțelor este 28.08.2023
  • data primei ședințe a adunării generale a creditorilor este 08.09.2023

Deținătorii de polițe Euroins în vigoare pot contracta un alt furnizor de RCA până pe 08 septembrie 2023, inclusiv

Conform legii și deciziei instanței deținătorii de polițe emise de către EUROINS au de la declararea falimentului, maximum 90 de zile, adică până pe 08.09.2023 inclusiv, pentru a contracta un alt furnizor de RCA și pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare și/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților, sau 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Deținătorii de polițe pot solicita în toata această perioadă rezilierea contractelor de asigurare și recuperarea restituirilor de primă sau, în caz, contrar, polițele vor înceta de drept în 90 de zile, termen care se împlinește la 08.09.2023.

Termenul de 90 de zile nu se aplică contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speță 07.11.2023; în aceleaşi condiţii, încetează de drept şi contractele de reasigurare.

Dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare a Asiguraților se naşte la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023.

Euroins e, oficial, în faliment. Până când mai sunt valabile polițele emise de companie

Tribunalul București a deschis, în data de 9 iunie, procedura de faliment în cazul Euroins, după ce Curtea de Apel București respinsese de două ori solicitarea Euroins de a suspenda aplicarea deciziei ASF.

Potrivit legislației în vigoare, polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile de la acest moment, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023).

După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

Amintim că atât persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

AICI puteți găsi pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea, iar AICI pașii care trebuie urmați pentru restituirea primei.

Pentru a asigura echitatea în relația cu toți petenții, F.G.A. înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul F.G.A. AICI.

Reamintim faptul că Consiliul ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023 să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro