Sari direct la conținut

Normalitatea a ajuns și în România: relația cu ANAF poate fi exclusiv virtuală

Smile Media
Relația cu ANAF poate fi exclusiv virtuală , Foto: certSIGN
Relația cu ANAF poate fi exclusiv virtuală , Foto: certSIGN

Începând cu 1 martie 2022, unii contribuabili pot depune documente la ANAF exclusiv virtual. Asta este un pas mare în lupta pentru reducerea birocrației. Documentele pot fi depuse în Spațiul Privat Virtual (SPV) cu ajutorul unui certificat calificat de semnătură electronică emis de un furnizor certificat. De asemenea, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România care comercializează produse cu grad ridicat de risc fiscal în relația B2B și operatorii economici care au relații comerciale cu instituțiile de stat au obligația să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind facturile electronice – RO e-Factura.

Ochii care nu se văd, nu se uită, în cazul relației cu ANAF

Obligația transmiterii documentelor către ANAF prin Spaţiul Privat Virtual revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale. Toți acești contribuabili au acum posiblitatea să transmită aceste documente de la distanță, folosind un certificat calificat de semnătură electronică.

Asta înseamnă o economie de timp și nervi, mai ales că termenul limită de depunere a Declarației unice este de 25 mai. Documentul poate fi încărcat online prin SPV sau pe site-ul e-guvernare.ro.

Cum obţinem semnătura electronică calificată și de ce trebuie să ținem cont în alegerea ei

Așa cum menționam, pentru a putea transmite documentele prin SPV, contribuabilii au nevoie de un certificat calificat pentru semnătură electronică. Dar cum se obține și ce trebuie să luăm în calcul atunci când vorbim de semnătura electronică calificată?

Există o ofertă extinsă de soluții de semnătură electronică calificată, însă trebuie să ținem cont și de rapiditatea procesului de obținere, eficiență și mai ales tipul de semnătură potrivit fiecărui utilizator: semnătură electronică la distanță, pentru care certificatul digital cu care se generează semnătura este stocat în cloud, sau semnătură electronică pe token.

Ambele tipuri de certificate au valabilitate de 1, 2 sau 3 ani și pot fi utilizate pentru toate serviciile online ANAF, inclusiv SPV.

În ceea ce privește rapiditatea procesului, spre exemplu, la certSIGN procesul de obținere a semnăturii electronice calificate în cloud sau pe token este 100% online, prin identificare video la distanţă certificată, echivalentă cu prezenţa fizică.

Acest proces complet digital poate fi parcurs de oriunde, fără deplasări suplimentare şi hârtii de depus. Sunt necesare doar cartea de identitate valabilă, un dispozitiv cu microfon şi cameră web, plus un card pentru plata online.

Cum folosim în SPV certificatul calificat – explicație în 3 pași

După obținerea semnăturii electronice calificate, aceasta trebuie validată pentru a fi folosită în Spațiul Privat Virtual. Mai jos vă las pașii care trebuie urmați:

Pasul 1: Accesați pagina pentru Înregistrare/Înrolare persoane fizice și juridice în Spațiul Privat Virtual, alegeți categoria din care faceţi parte – persoană fizică sau juridică – și selectați opţiunea „Înregistrare (utilizatori) cu certificat digital”.

Pasul 2: Completaţi formularul web afişat cu datele de identificare şi încărcaţi documentul de confirmare al certificatului digital, alături de documentele justificative (la persoanele juridice), după care apăsaţi pe „Continuă”.

Pasul 3: În pagina de validare a e-mailului, completaţi codul primit pe adresa de e-mail declarată în formularul de înregistrare şi apăsaţi „Trimite”. Se va afişa pagina cu toate informaţiile completate în formular.

După completarea şi transmiterea cererii de înregistrare în SPV, aceasta va fi verificată de către ANAF, urmând să primiţi pe e-mail un mesaj de aprobare (cu detalii privind activarea contului) sau respingere (cu detalii despre motivul respingerii).

După confirmare, semnătura electronică poate fi utilizată pentru a transmite orice document necesar în relația cu ANAF.

Putem folosi semnătura electronică calificată și pentru transmiterea facturilor în sistemul Ro E-factura?

Conform OUG 130/2021, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România care comercializează produse cu grad ridicat de risc fiscal (legume și fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale, îmbrăcăminte și încălțăminte), în relația cu B2B și operatorii economici care desfășoară activități comerciale cu instituțiile de stat (B2G au obligația să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Înscrierea în registrul RO-factura se face prin transmiterea formularului 084 catre ANAF, acesta putând fi semnat cu semnătură electronică calificată.

Pentru a accesa sistemul RO e-Factura, firmele trebuie să fie mai întâi înregistrate în cadrul serviciului ANAF, Spațiul Privat Virtual (SPV). Odată înregistrați, operatorii economici pot folosi credențialele SPV pentru a utiliza sistemul național de facturare electronică.

Concluzii

Cu un singur certificat digital de semnătură electronică calificată certSIGN pe token sau în cloud – pe care îl puteţi obţine de acasă sau de oriunde altundeva, prin identificare video remote – veți putea accesa Spaţiul Privat Virtual (SPV), depune online declarațiile fiscale pentru un număr nelimitat de companii, verifica online starea declarațiilor depuse, accesa sistemul e-Factura şi semna electronic, cu valoare legală, orice alte documente.

Citește și:

Articol susținut de certSIGN

ARHIVĂ COMENTARII