Sari direct la conținut

Norvegia nu va mai acorda azil automat tuturor refugiaților din Ucraina

HotNews.ro
refugiati ucraineni in Germania, Foto: Jochen Eckel / imageBROKER / Profimedia
refugiati ucraineni , Foto: Jochen Eckel / imageBROKER / Profimedia

Dosarele refugiaților din vestul Ucrainei, zonă considerată sigură, pentru că se află departe de linia frontului, vor fi analizate de la caz la caz, conform Agerpres care citează AFP.

După începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, autorităţile norvegiene au decis să ofere „protecţie colectivă” tuturor refugiaţilor ucraineni, acordându-le automat azil.

Timp de doi ani şi jumătate, Norvegia, o ţară cu 5,6 milioane de locuitori, a primit aproximativ 85.000 de ucraineni, un număr mai mare decât au găzduit vecinii săi nordici, potrivit guvernului de la Oslo.

Cererile de azil venite de la locuitorii din șase regiuni din vestul Ucrainei, considerate sigure (Liov, Volînia, Transcarpatia, Ivano-Frankivsk, Ternopil şi Rivne), vor fi analizate individual.

„Nu putem găzdui o pondere disproporţionată de persoane în comparaţie cu alte ţări, precum ţările nordice”, a declarat ministrul norvegian al Justiţiei, Emilie Enger Mehl.

El a adăugat că „o parte tot mai mare” a refugiaţilor ucraineni era formată din „bărbaţi, dintre care mulţi au vârsta necesară pentru a fi înrolaţi”. Acest lucru se întâmplă în timp ce Ucraina încearcă să reînnoiască rândurile armatei sale pentru a respinge ofensiva rusă.

Guvernul norvegian a explicat că motivul pentru care a decis înăsprirea regulilor pentru azil este impactul pe care un flux mare de refugiați l-a avut asupra locuinţelor, serviciilor de sănătate şi unităţilor de învăţământ din mai multe zone ale țării.

INTERVIURILE HotNews.ro