Noul cartof. Cum vrea China să își revoluționeze agricultura pentru a face față viitoarelor schimbări climatice
Un nou soi de cartof, unul ai cărui tuberculi ating mai puțin de jumătate din dimensiunile medii ale unei asemenea plante, a fost testat cu succes în laborator de biologi de la divizia chineză a Centrului Internațional al Cartofului (CIP), relatează Reuters.
Diferența este dată de rezistența sporită a noului soi, unul care a proliferat într-un mediu controlat, în care temperatura a fost cu trei grade Celsius mai mare decât media înregistrată în nordul Chinei și în Mongolia Interioară. Practic, o simulare a condițiilor pe care climatologii le estimează pentru finalul acestui secol.
Soiul creat de Li Jieping, biolog molecular în cadrul CIP, produce tuberculi a căror greutate medie este de puțin peste 100 de grame, iar unii nu au dimensiuni mai mari decât un ou de prepeliță.
Însă, în cadrul testelor de laborator, aceștia au rezistat cu succes nu doar atunci când au fost supuși unor temperaturi extrem de ridicate, ci și unei umidități peste medie.
Schimbările vor începe în maxim un deceniu
De altfel, China, cel mai mare producător de cartofi al lumii, se confruntă cu probleme legate de precipitațiile abundente din ultimii ani, precum și cu bolile care derivă din acestea și care afectează culturile de cartofi.
„Fermierii chinezi vor fi nevoiți să înceapă schimbările în mai puțin de zece ani”, a subliniat cercetătoare de la Beijing, citată de Reuters. „Fie vor trebui să înceapă însămânțările mai devreme, în primăvară în loc de începutul verii, fie vor trebui să își mute culturile la altitudini mai mari pentru a evita atât seceta, cât și inundațiile”.
De asemenea, pe fondul schimbărilor climatice, variantele de mană care afectează cartofii au devenit mai agresive și tind să reziste metodelor tradiționale de prevenție, susțin cercetătorii chinezi coordonați de Li Jieping, al căror studiu a fost publicat în revista Climate Smart Agriculture.
Temperaturi cu 3,1 grade Celsius mai mari la finalul secolului
Ei subliniază că stadiul cercetărilor privind noile soiuri nu este nici pe departe încheiat, în ciuda succesului recent. Practic, temperaturile ridicate au dus la o accelerare a creșterii cartofului, însă i-au redus dimensiunile la mai puțin de jumătate.
Specialiștii chinezi afirmă că, pe fondul schimbărilor climatice și a creșterii temperaturilor globale, guvernele lumii riscă să se confrunte cu o criză majoră a alimentelor, în condițiile în care nu vor lua măsuri urgente.
Declarația lor se suprapune practic peste cea a oficialilor ONU, cei care au anunțat în luna octombrie a acestui an că, sub actualele politici climatice, temperaturile globale medii vor atinge la finalul secolului valori cu până la 3,1 grade Celsius mai mari decât în perioada preindustrială.