Noul guvern urmează să fie mai suplu: Dispar două ministere, iar numărul secretarilor de stat va fi redus semnificativ
Negocierile pentru formarea Guvernului au continuat miercuri la Palatul Parlamentului, între echipele PSD, PNL, USR, UDMR şi cea a minorităţilor naţionale, care au convenit că noul Executiv va avea maximum 16 ministere și că numărul secretarilor de stat va fi redus considerabil, ca parte a reformei statului, potrivit unor surse politice citate de News.ro.
Săptămâna viitoare, negocierile vor continua cu programul de guvernare şi de reforme al noii coaliţii, urmând să se stabilească şi ce ministere are fiecare partid. De asemenea, rămâne de stabilit și structura ministerelor.
Surse citate de Digi24 spun că ar urma să dispară Ministerul Familiei, înființat în 2021, când s-au pus bazele coaliției PSD-PNL-UDMR, minister care la acea vreme i-a revenit Gabrielei Firea. Au existat voci care spuneau că acesta ar fi fost creat special pentru ea.
De asemenea, Ministerul Energiei ar uma să fie comasat cu Ministerul Economiei.
PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile au anunţat marţi seară, la finalul unei şedinţe de discuţii, „angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi proeuropene în Parlamentul României, a unui guvern proeuropean şi susţinerea unui posibil candidat comun proeuropean la alegerile prezidenţiale”.
„În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate”, au transmis formațiunile, după discuțiile de marți de la Palatul Victoria.
„Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică”, mai scrie în comunicatul comun.
De asemenea, cele patru partide au anunțat că își propun și creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
„Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean”, au mai transmis PSD, PNL, USR, UDMR şi minorităţile.
Țuțuianu: Putem să găsim numitorul comun
Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri dezbateri tehnice, discuţiile urmând să fie reluate joi, de la ora 9.00, a precizat, la finalul şedinţei, Adrian Ţuţuianu, secretarul general adjunct al Guvernului.
„Ne-am întâlnit într-o comisie care, să spunem, are caracter tehnic. Sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor politice care şi-au propus să facă parte din această coaliţie. A fost o discuţie astăzi exploratorie. Am încercat să vedem care sunt poziţiile partidelor politice pe diverse teme şi, în al doilea rând, am constituit nouă grupuri de lucru pe domenii care vor analiza ce scrie în fiecare dintre programele de guvernare ale partidelor politice, vedem ce este comun, vedem ce sunt lucruri care pot fi agreate de noi toţi şi vedem ce rămâne în dispută, în aşa fel încât să putem să conturăm un program de guvernare într-o perioadă cât mai scurtă”, a explicat Ţuţuianu la Parlament, la finalul unei şedinţe de peste cinci ore, potrivit Agerpres.
El a adăugat că discuţiile „au fost cu caracter explorator”.
„Deocamdată, n-am convenit nimic foarte precis. Discuţiile au fost cu caracter explorator. Eu am văzut care este opinia fiecăreia dintre partidele politice. În grupurile de lucru vin specialiştii din fiecare partid şi ei vor veni cu o propunere în faţa noastră. (…) A fost o discuţie generală. (…) Ar fi prematur să vin eu să spun că s-a convenit ceva. Rugămintea este să aşteptaţi. Discuţiile continuă mâine dimineaţă şi în plenul acestui colectiv şi în grupurile de lucru pe care le-am constituit”, a precizat reprezentantul PSD.
Întrebat dacă există şansa să existe un program de guvernare până la Crăciun, Ţuţuianu a răspuns: „Eu zic că da”.
„Discuţiile de astăzi au fost constructive şi putem să găsim numitorul comun”, a adăugat el.