Noul ministru al Educației spune că sunt posibile greve și proteste ale profesorilor: „Încerc să explic că țara trece prin această situație complicată”
Daniel David spune că se află într-un permanent dialog cu angajații din învățământ ca să le explice că România trece printr-o perioadă complicată. Întrebat concret de Agerpres dacă se așteaptă la greve sau proteste din partea acestora, el a spus că vede posibil acest lucru.
Declarațiile ministrului vin în contextul în care sindicatele din învățământ au amenințat cu proteste după ce Executivul a adoptat Ordonanța „trenuleț”.
„Mi-ar plăcea să nu fie foarte probabile (n. red.: protestele). Sunt în discuție cu sindicatele, țin legătura cu oamenii din sistem, încerc să explic că țara trece prin această situație complicată”, a spus Daniel David, întrebat despre posibile proteste din învățământ.
El spune că „dacă este să discutăm cinstit” nu au existat tăieri: „N-am asistat la lucruri foarte grave”.
„Sunt lucruri negative, dar nu sunt foarte grave, fiindcă practic ce s-a încercat să se facă a fost să se stabilizeze și să se pornească anul 2025 cu resursele pe care le-am avut oarecum în 2024. Dar, sigur, oamenii sunt nemulțumiți, iar în sistemul nostru, mai ales în zona de educație, nemulțumirea este un pic mai mare și cred că toți o înțeleg, pentru că au fost foarte multe angajamente și promisiuni care au fost făcute pentru a opri greva în domeniul Educației”, a detaliat ministrul Educației.
El a adăugat că premierul Marcel Ciolacu a spus într-o discuție cu „partenerii de dialog social” că știe că are „de onorat niște promisiuni pentru Educație și, atunci când condițiile economico-financiare vor permite, va fi prioritate pentru el”.
Bugetul Educației pentru 2025: „Promisiunea a fost că bugetul va fi ușor mai mare decât anul trecut”
Daniel David spune că a primit promisiuni că în anul 2025 bugetul acordat pentru domeniul educației va fi mai mare față de cel din 2024.
„Încă lucrăm la buget. Promisiunea a fost că bugetul va fi ușor mai mare decât anul trecut, așa cum am spus și în timpul discuțiilor din Parlament când am fost audiat pentru a deveni ministru, astfel încât eu cred că, dacă acel lucru se menține, așa cum spuneam, putem desfășura activitățile obișnuite, putem chiar începe să implementăm unele măsuri din programul de guvernare pe linia eficientizării arhitecturii sistemului”, a declarat ministrul Educației și Cercetării.
Daniel David a vorbit și despre angajările înghețate la stat, care puteau să afecteze și sistemul de învățământ, mai ales în zona mediului universitar.
„Inițial, în primele variante, da, existau aceste probleme, dar după aceea, iarăși, având discuțiile în coaliție și amintindu-ne cu toții că cei din coaliție au asumat acest lucru că Educația este domeniul prioritar până la urmă, noi am reușit să salvăm, ca să spun așa, memorandumurile pe care le avem pentru diverse posturi și pentru diverse aspecte cheie fundamentale din domeniul Educației, inclusiv din preuniversitar și din învățământul superior, astfel încât, în acest moment, concursurile în universități se desfășoară în timp ce discutăm, deși în prima variantă a ordonanței oarecum au fost blocate, iar posturile pentru Titularizare vor putea fi scoase la concurs în acest an fără blocaje induse de această ordonanță”, a mai spus ministrul.
În perioada mai-iunie 2023 zeci de mii de profesori au ieșit în stradă, fiind nemulțumiți de salariile pe care le au chiar și după mai mulți ani petrecuți în sistem. Peste 134.000 de angajați din învățământ, adică 86,93% din totalul membrilor de sindicat, au semnat referendumul pentru declanșarea grevei generale.