Noul pachet de austeritate adoptat de guvernul Monti: "Romanii nu vor lua pensii, vor muri la munca"
„Un pachet de masuri care va salva Italia”, asa a descris premierul Mario Monti proiectul de reforma adoptat duminica de echipa sa de ministri si prezentat luni jurnalistilor straini acreditati la Roma. Pachetul cuprinde o serie de masuri de austeritate care ar urma sa duca la echilibrarea conturilor economiei italiene si la redobandirea, din partea Italiei, a increderii pe piata financiara mondiala. Schimbarile pe care guvernul Monti doreste sa le introduca, in ceea ce priveste sistemul de pensii, de la 1 ianuarie 2012 vizeaza in primul rand acele persoane care se apropiau de varsta pensionarii, dar vor fi constranse, cu noua reforma, sa lucreze mai multi ani inainte sa se poata bucura de pensie.
De la 1 ianuarie 2012, varsta minima pentru a iesi la pensie va fi urcata, de la 60 la 66 de ani pentru barbati si de la 57 la 63 de ani pentru femei, urmand ca in 2018 si femeile sa iasa la pensie la aceeasi varsta cu barbatii.
Vor putea iesi la pensie barbatii care au platit contributiile timp de 42 de ani si o luna, perioada in cazul femeilor fiind de 41 de ani si o luna.
O alta schimbare importanta se refera la inlocuirea sistemului „retributiv” in calcularea pensiei cu un sistem „contributiv”. Mai precis, daca pana acum pensia era calculata in functie de salariul avut in ultimii ani, de acum inainte este prevazuta trecerea la un calcul in functie de sumele totale varsate de-a lungul perioadei de cotizare.
Cea de-a treia schimbare majora se refera la blocarea indexarii pensiilor in functie de cresterea inflatiei, timp de doi ani, cu o singura exceptie, pensiile inferioare sumei de 950 de euro.
Iata trei cazuri culese de HotNews.ro:
* Matilde Rossi, de 71 de ani, a lucrat 15 ani cu un contract de croitoreasa si a iesit la pensie la 55 de ani. Are o pensie de 460 de euro, care se va indexa daca reforma va intra in vigoare.
* Gaetano Parisi are 82 de ani si a lucrat ca sef de echipa in cadrul unei firme de transport de marfa. A iesit la pensie la 60 de ani, are o pensie de 1200 de euro. Daca va intra in vigoare reforma prevazuta de guvernul Monti, se asteapta ca, de la 1 ianuarie 2012, sa-i fie taiata o mica suma din pensie.
Romanii din Italia
* Mariana Costache, romanca, are 54 de ani si a lucrat 29 de ani si 7 luni ca asistenta intr-un spital din Romania. A sosit in Italia acum 6 ani de zile. 3 ani a lucrat la negru, iar alti trei a fost angajata cu contract legal, sa aiba grija de un batran la Roma.
Paradoxal, Mariana se afla acum in situatia de a plati contributiile o data in Romania, a doua oara in Italia: ¬trimit in Romania 2 milioane de lei pe luna. Vara am fost la Casa de Pensii si le-am spus ca platesc si la Roma. Dar, fiindca nu mi-au dat explicatii despre cum pot face in asa fel incat sa le cumulez, continui sa le platesc pe amandoua. Ar trebui sa ies aici la pensie dupa 60 de ani. Dar as vrea sa ma intorc in Romania, cand termin de muncit aici. Sincer, nici eu nu mai stiu cand, unde si cum o sa ies la pensie!¬
Cei mai multi muncitori romani muncesc in constructii. Despre cum ii va afecta pe ei reforma pensiilor am vorbit cu Daniel Grigoriu, functionar la Fillea in cadrul celui mai important sindicat din Peninsula, CGIL.
Sindicalist roman: ¬Putini romani vor apuca pensia in Italia¬
¬Va spun un lucru foarte dur, dar foarte adevarat. Sincer, cred ca foarte putini romani care muncesc aici in constructii vor apuca sa se bucure de pensii. Asa cum a fost propusa reforma, nu cred ca va fi nici in ajutorul, nici in defavoarea muncitorilor romani. Noi, strainii, suntem cei care ducem in spate greul, cei care suntem, oricum, primii sacrificati, cei care sunt din acest punct de vedere, cei mai vulnerabili¬.
¬Proiectul inca nu a fost aprobat- continua Grigoriu – deci s-ar putea, chiar, ca situatia sa se inrautateasca. Muncitorii din constructii, in general angajatii cu acte in regula, sunt singurii care platesc taxele inainte chiar de a primi salariile, pentru ca in fluturasul lunar deja sunt retinute contributiile la stat¬.
Romanii din cosntructii, o medie de ¬10 ani de contributii in sistemul italian de pensii¬
Potrivit sindicalistului roman, putini dintre imigrantii romani vor ajunge sa beneficieze de sumele depuse: ¬Cam 30% din muncitorii angajati in constructi in Peninsula, au, in medie, doar 10 ani de contributii. E posibil ca sistemul sa se schimbe in urmatorii 15- 20 de ani, ceea ce inseamna ca, tot ei vor fi cei mai afectati, de fiecare data. Un muncitor necalificat este platit la ora si are un salariu brut de circa 1700 de euro lunar, adica 1100 de euro net. In jur de 23% merge la sistemul de pensii: o parte o plateste muncitorul, o parte angajatorul, formula depinde de contract si de alti factori, cum ar fi componenta familiei¬.
Oricum, pentru Daniel Grigoriu, previziunile sunt dramatice: ¬Romanii nu vor lua pensii, ci vor muri la munca. Munca noastra nu este una de continuitate, depinde de fiecare proiect de constructii. Ma intreb, cum vor ajunge sa aiba 42 de ani de munca muncitorii romani, cand 20 de ani de munca grea pe santierele din Italia ar echivala, ca uzura fizica si morala, cu 40 de ani in tara? Eu, dupa 11 ani de munca pe santier, am dureri de genunchi si la coloana¬.
Si, pornind de la faptul ca mula romani vor sa-si petreaca batranetea in tara, problema ar putea deveni, foarte probabil, una a statului roman: ¬Ce va face statul roman, sistemul sanitar din patrie, sistemul national de pensii, pentru miile de romani intorsi la locul de bastina, in conditii de sanatate dezastruoase?¬- conchide Daniel Grigoriu.