„Nu a fost o mare surpriză”. Ungaria anunță că MAE român i-a convocat ambasadorul după declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad / Autoritățile române, nicio reacție
- Redactia Hotnews
Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat la Ministerul român de Externe după discursul susținut sâmbătă de Viktor Orban la Băile Tușnad, a anunțat luni ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó. Până acum, Ministerul de Externe de la București nu a avut nicio reacție publică la declarațiile premierului Ungariei.
Péter Szijjártó a făcut acest anunț pe Facebook, el spunând că autoritățile de la Budapesta sunt interesate ca relațiile între România și Ungaria să se bazeze „pe respect reciproc”.
- „Nu a fost o mare surpriză că ambasadorul nostru la București a fost chemat la Ministerul român de Externe în această dimineață.
- Tonul si atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme și politicoase. Punctele formulate în demersurile anterioare anunțate de secretarul adjunct de stat român au fost practic repetate, de această dată actualizate după discurs.
- Suntem interesați ca cooperarea dintre cele două țări să se bazeze pe respect reciproc, deoarece este doar în beneficiul ambelor țări și al ambelor națiuni.
- Din partea noastră, vom continua să ne străduim pentru acest lucru, vom vorbi mereu sincer și într-un limbaj de respect despre planurile, obiectivele noastre și evaluarea situației actuale”, a scris Péter Szijjártó.
„O notă verbală”
Într-o conferință de presă susținută luni, Szijjártó a mai spus că Ministerul român de Externe nu i-a transmis lui Orban vreun document oficial cu temele sensibile, fiind vorba despre o notă verbală transmisă în 13 iulie de ambasadorul României la Budapesta, scrie Transtelex.
Potrivit acestuia, în „instrucţiunea primită era detaliat ce se aşteaptă de la premierul ungar, ce şi cum să nu vorbească”.
La trei zile de la declarațiile făcute de Victor Orban la Tușnad, Ministerul român de Externe nu a avut nicio reacție.
Viktor Orban, la Băile Tușnad: MAE român mi-a stabilit ce am voie și ce nu să vorbesc / Un discurs plin de ironii la adresa autorităților române
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Băile Tușnad, că Ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-ar fi spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care el a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi „un obiectiv principal al Ungariei” va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.
„Ministerul Afacerilor Externe, care ţine mai mult de Preşedinţie, mi-a trimis un material şi mi-a spus despre ce să nu vorbesc, despre ce pot să vorbesc, dar cum anume, şi ce anume ar trebui să omit absolut din discursul meu”, a susținut Viktor Orban, în discursul său de aproape o oră.
Premierul maghiar a comentat, cu ironii şi glume, recomandările MAE legate de discursul său, spunând că este un act oficial şi că îi poate da citire, potrivit Agerpres.
El a precizat că i s-a spus să nu vorbească despre „chestiuni delicate”, „sensibilităţi”, „simboluri naţionale care pot jigni sentimentele românilor” şi a adăugat că este de acord să nu vorbească despre acestea, dar a ţinut să ureze bun venit „prietenilor noştri care s-au prezentat aici cu steaguri”, făcând referire la membrii asociaţiilor „Calea Neamului” şi „Frăţia Ortodoxă”, care aveau steaguri tricolore, aceştia nefiind lăsaţi, însă, să intre la eveniment.
De asemenea, Viktor Orban a susţinut că i s-a sugerat să nu vorbească, în discursul său, despre drepturile colective ale minorităţilor, răspunzând la această recomandare: „Ok, nu am să spun nimic despre asta, dar constat că aceste drepturi există şi maghiarii de aici sunt îndreptăţiţi să aibă aceste drepturi colective”.
Un alt subiect despre care Orban a spus că i s-a recomandat să nu vorbească a fost legat de „unităţile administrativ teritoriale din România care nu există”, comentând, în aplauzele participanţilor că, probabil, cel care a elaborat documentul s-a referit la Ţinutul Secuiesc.
Totodată, premierul Ungariei a mai arătat că i s-a spus că poate aborda anumite teme, dar să nu arunce o lumină proastă asupra acestora, făcând referire la valorile occidentale și spunând că „s-au pus singure într-o lumină proastă”.
CITEȘTE ȘI:
- „Poate e un număr cu noroc”. Viktor Orban, ironic, vorbind despre al 20-lea premier al României de când este el prim-ministru
- După discursul său de la Băile Tuşnad, Viktor Orban i-a scris lui Marcel Ciolacu
- László Tőkés, alături de Viktor Orban, la Tușnad: Nu vrem să ajungem la soarta sașilor președintelui Iohannis
- O idee veche de 16 ani, repusă în discuție de București și Budapesta / Marcel Ciolacu și Viktor Orban au discutat despre o linie TGV – ce e nou acum
- Culisele întâlnirii Marcel Ciolacu – Viktor Orban. Cele trei teme ale discuțiilor și „orizontul de timp” pentru TGV București-Budapesta