Sari direct la conținut

„Nu am vrut să luptăm. Dar ceva a mers prost”. Mărturiile recruților ruși abondonați de comandanți și luați prizonieri de trupele ucrainene în Kursk

HotNews.ro
„Nu am vrut să luptăm. Dar ceva a mers prost”. Mărturiile recruților ruși abondonați de comandanți și luați prizonieri de trupele ucrainene în Kursk
Un vehicul militar ucrainean transportă oameni legați la ochi în uniforme militare rusești, în regiunea Sumî, la 13 august 2024. Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Peste 250 de recruți ruși au fost luați prizonieri de către Forțele Armate ale Ucrainei în timpul luptelor din regiunea Kursk, relatează The Washington Post dintr-un centru de detenție, potrivit publicației ruse independente The Moscow Times.

Ucrainenii spun că 320 de ruși au trecut prin această închisoare în ultimele 10 zile și au fost trimiși în alte tabere de detenție din Ucraina, relatează publicația americană.

Potrivit comandantului centrului de detenție, cei mai mulți dintre ei erau soldați înrolați și doar aproximativ 20 la sută aveau contract sau erau mobilizați.

Soldații ruși au declarat jurnaliștilor americani că au fost tratați bine și au primit îngrijirile medicale necesare. Recruții au precizat că în închisoare se aflau și reprezentanți ai Crucii Roșii Internaționale.

Un soldat rus a detonat o grenadă în speranța că va muri

Prizonierii au primit hârtie și pixuri pentru a scrie scrisori familiilor lor.

Un recrut a declarat pentru The Washington Post că s-a rănit cu o grenadă în speranța de a muri și de a nu fi capturat.

El a spus că militarii ucraineni i-au acordat primul ajutor și apoi l-au evacuat la o clinică, unde a fost făcut radiografii și a fost suspus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea șrapnelului.

„Nu am vrut să luptăm. Ni s-a promis că nu vom lua parte deloc la lupte. Dar ceva a mers prost”, a declarat Nikolai, în vârstă de 22 de ani, un recrut din Chelyabinsk.

Recruții ruși, abandonați de comandanți

El a spus că trupele ucrainene le-au atacat cartierul general pe 6 august, iar comandanții i-au abandonat pe soldați fără să le dea instrucțiuni cu privire la ce să facă în continuare.

Temându-se că vor fi uciși dacă rămân, tinerii recruți au mers timp de trei zile prin păduri și mlaștini și „au dormit pe pământ rece”, unde au dat peste un grup de soldați ucraineni.

Vinerea trecută, Unitatea Militară nr. 12721, situată în orașul Klintsy din regiunea rusă Briansk, a declarat pentru publicația independentă rusă Verstka că zeci de militari au fost capturați de ucraineni în timpul luptelor din Kursk.

Rudele a peste 100 de militari ruși, inclusiv soldați înrolați, au raportat dispariția celor dragi.

Nu se cunoaște numărul exact de militari ruși capturați de trupele Kievului, dar potrivit The Independent, care citează o sursă informată din cadrul armatei ucrainene, ar putea fi vorba de 2 000 de persoane, inclusiv recruți.

Numărul exact al soldaților ruși capturați, necunoscut

Financial Times a relatat despre „câteva sute” de prizonieri încă din 13 august. Potrivit unui angajat al centrului ucrainean de lucru cu prizonierii citat de Sky News, printre aceștia se află soldați recruți cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani.

După capitularea în masă a militarilor ruși în regiunea Kursk, mamele recruților s-au adresat lui Vladimir Putin cu o cerere de schimb de prizonieri cu partea ucraineană, notează The Moscow Times. O petiție în acest sens a fost postată pe site-ul Change.org.

Anterior, mamele recruților au apelat deja la liderul de la Kremlin pentru a-și retrage fiii din regiunea Kursk.

Cu toate acestea, conform Verstka, toți soldații evacuați din regiunea de frontieră sunt obligați să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării pentru a fi trimiși pe linia frontului.

INTERVIURILE HotNews.ro