„Nu putem vaccina planeta la fiecare 6 luni”, afirmă șeful Comitetului de Vaccinare din Marea Britanie și unul din creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca
Andrew Pollard, unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca, afirmă că administrarea dozei „booster” a unui vaccin anti-Covid „nu este sustenabilă”, relatează CNN.
Pollard, care de asemenea conduce Comitetul Comun de Vaccinare și Imunizare din Marea Britanie, a declarat în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor de la The Telegraph că „nu putem vaccina planeta la fiecare șase luni”, subliniind „nevoia de a viza persoanele vulnerabile” pe viitor, nu administrarea dozelor tuturor celor trecuți de vârsta de 12 ani.
El a mai spus că sunt necesare mai multe date pentru a evalua „dacă, când și cum cei care sunt vulnerabili vor avea nevoie de doze suplimentare”.
Cercetătorul și-a exprimat îndoielile față de nevoia unei a patra doze a vaccinului anti-Covid, spunând că este nevoie de mai multe dovezi înainte de demararea unor campanii de vaccinare cu a doua doză „booster”.
Israelul a demarat deja campania de imunizare anti-Covid cu a patra doză, oferind-o începând de luni tuturor angajaților sanitari și persoanelor trecute de vârsta de 60 de ani.
Discuții privind o doză dedicată împotriva variantei Omicron
La sfârșitul lunii decembrie noul ministru german al sănătății Karl Lauterbach, cunoscut pentru pozițiile sale intransigente privind gestionarea pandemiei, a declarat la rândul său pentru televiziunea publică ZDF că germanii „vor avea nevoie de o a patra vaccinare” împotriva coronavirusului.
Însă Pollard s-a declarat mai optimist în timpul interviului acordat celor de la The Telegraph.
„Ce e mai greu a trecut”, a declarat acesta, adăugând că lumea „trebuie doar să treacă de iarnă”.
„La un moment dat societatea trebuie deschisă”, a spus el, explicând că „atunci când ne deschidem va exista o creștere a infecțiilor, motiv pentru care iarna nu este probabil cea mai bună perioadă”.
Pollard a declarat imediat după descoperirea variantei Omicron a coronavirusului, înainte să se cunoască cât de periculoasă este, că un vaccin specific împotriva sa ar putea fi dezvoltat „foarte rapid”.
Mai multe companii farmaceutice au anunțat ulterior că vor dezvolta o doză „dedicată” împotriva variantei Omicron însă AstraZeneca afirmă că administrarea celei de-a treia doze a vaccinului pe care l-a dezvoltat protejează deja de noua variantă apărută în Africa de Sud.