Sari direct la conținut

"Nu-s nici bărbat, nici femeie, ci undeva între". Așa mă simt. Nici Dumnezeu, nici extratereștrii, nici dacii liberi nu-mi interzic. Ce mă fac?

HotNews.ro
Merriam-Webster, Foto: Hotnews
Merriam-Webster, Foto: Hotnews

Revoluția se-ntâmplă lângă tine și tu habar n-ai! Cuvântul “They” (ei/ele) este recunoscut în dicționarul Merriam -Webster ca fiind fără gen masculin/feminin. Asta-nseamnă spargerea unor prejudecăți sexuale, dece nu? Un simplu cuvânt devine periculos și urât de moarte pentru unii, triumf al gândirii pozitive pentru alții. Prestigiosul dicționar Merriam -Webster a listat, săptămâna trecută, cuvântul “they” ca fiind pronume singular non-binar. Motivația: utilizarea lui a devenit populară în rândul celor care nu se identifică nici cu persoanele de sex feminin, nici cu cele de sex masculin. Asta da, Revoluție în 2019, nu călătoria pe Neptun, cola cu aromă de ienupăr și alte prostii care ți se vând ca revoluționare.

Cuvintele le molfăi, le greșești, le dai în aia mă-sii și spui că nu contează, important este că ești înțeles, nu?

Mai mult, sistemele computerizate la care stai cu gura căscată omoară cuvintele transformându-le literele în coduri. E mai simplu, e mai confortabil, nu ne mai lovim de tradiție, istorie, etimologie. Este revoluție! Și lucrurile merg câtre robotizarea ta atâta timp cât comanzi de mâncare pe net “1 sau 2 sau 3”, în loc să ți se indice “chiftea cu piure”, “ciocănel de pui cu piure”, “ceafă de porc cu piure”. Cuvintele sunt puuf, bing, bang, împușcate. Distruse în tradiția și istoria lor.

Odată cu măcelul acesta s-a simplicat și viața.

Dă-o dracului de ceafă e ca chifteaua. 1 e ca 3. Tot în maț se varsă, tot la budă ajunge.

Nu-i destul! Stau cu capul în calculator non-stop și sunt vulnerabil la toate gogorițele lumii. Uite cum ceafa de porc, buda și Prejudecățile fac horă. Din vârful buzelor repeți: Ce homălău e ăla, ce proată e blonda, ce cretin e ăla!

Ce face THEY?

Lovește la ceafă, lovește în budă, lovește în prejudecată.

Un cuvânt tradițional, cu istorie îndelungată, azi e un hopa mitică.

“They” oprește carul nebuniei consumeriste, nu se vrea judecat oricum.

Mai precis, anii de discriminare, de prejudecăți, de sexisme, misoginisme, feminisme au scos un tulburător și filosofic răcnet din ființa umană: nu știu ce sunt, bărbat sau femeie.

Lăsați-mă cu responsabilitățile, cu greutatea răului istoric, cu armata obligatorie. Mai degrabă sunt ceea ce cred eu: și bărbat și femeie. Când bărbat, când femeie. Un pic din toate. Sam Smith s-a declarat oficial non-binar, explicând că nu se simte „nici bărbat, nici femeie, ci undeva între”. Fabulos! Au zis că nu se recunosc bărbat/femeie Jill Soloway care e-n „Transparent” și Asia Kate Dillon care este în „Billions”. Ei și-au recunoscut dubiile. În oglinda care sunt și alții s-au așezat și s-au întrebat.

Deci, un simplu cuvânt face psihanaliza unei societăți.

E o lume în descompunere? Care nu-și recunoaște identitatea clar? E o lume mai profundă, care înglobează dintr-un singur gest o întreagă ascendență filosofică? Grea întrebare, dar sigur gestul lui They nu mai poate fi ignorat de acum încolo.

Dicționarul Merriam-Webster se tot apără de o săptămână cu un lucru binecunoscut.

Nu Dicționarul impune trendurile. Nu e MacDonalds sau Coca Cola. Nu, nu. Dicționarul urmărește ce se-ntâmplă în uzul poporului uman și notează. E ca și Google, ca și Facebook.

Hei, acum e acum. Ce se-ntâmplă în capul poporului uman?

În primul rând, secolul 21 este o desrădăcinare. Nu-s bărbat, nu-s femeie. SECOLUL 21 va fi ambiguu sau nu va fi deloc!

Grav: nu știu ce sunt.

Dacă nu mă simt bărbat asta înseamnă că nu trebuie să fiu eficient cu orice preț, nu trebuie să umblu cu mândria între picioare că eu decid soarta lumii. Dacă nu mă simt femeie înseamnă că mă lipsesc de prejudecățile de-o istorie: casnică, proastă, “cu burta la gură”.

Vezi, asta spuneam. Un cuvânt THEY și schimbă complet mintea-lumea.

Cine?

Un cuvânt “They”.

În al doilea rând nu este destul. Pentru că dacă nu te simți bărbat și nici femeie. Ce ești?

Uite aici se complică rău mințile. Obișnuit ca fiară de-o istorie să gândească binar, în alb-negru, Omul nu poate înțelege ce-i cu acest THEY. Nu-s bărbat, nu-s femeie, dar nici nu vreau să știu-nu știu ce anume sunt. Aha, las că știm noi ești LGBTQ.

În al treilea rând, te anunț cu această ocazie că THEY îi protejează pe cei din comunitatea LGBTQ dar nu se oprește la ei. THEY este, de asta, visul unei întregi tradiții filosofice.

Este ambiguitatea, este nici-nici, sau-sau, și-și.

Lasă individului libertatea să se definească, într-un secol al clasificărilor robotizate. Ce sunt? Nu sunt ce vreți voi, sunt ce am chef. Azi, bărbat, mâine femeie. Și-n a treia zi nici nici.

Pot fi un iepure speriat de existență, pot fi un urs de pluș dornic de tandrețe. În instanță, un om va ucide un alt om și va spune nevinovat: onorată instanță sunt un ursuleț de pluș!

“They” mă ascunde, mă protejează. Pot să-mi schimb sexul, sau pot să nu mi-l schimb, pot să greșesc sexul și să revin. Secolul 21 permite absolut și schimbarea de sex și revenirea la inițial, de ce nu, chiar și androginizarea sexuală.

E nebun secolul 21! Lasă omul să meargă după fiecare iluzie, minciună, eroare, fără memoria păcatului săvârșit (care păcat?). Secolul 21 nu are memorie. Memoria este un hard în Siliconvalii.

„THEY” arată asta. Absolvă de păcate/ Care păcate. THEY este chemarea la inocență a omului.

Da, da, urmează o urgie și mai mare pentru cei care înjură THEY-ul inclus în Merriam -Webster! Nu-nseamnă că aceste ființe ambigue ale secolului 21 nu vor faimă, nu vor fi președinți sau cântăreți. Nu-nseamnă că aceste ființe ambigue ale secolului 21 vor știi adevărul-minciuna, pardon, post adevărul. Nu-nseamnă că aceste ființe ambigue ale secolului 21 nu vor avea orgolii, nu vor trăi din fake-news. Eu cred că epoca lui THEY nu va da două parale pe fake-news cu care noi ne ucidem nervii și viața și nu va da două parale pe post-adevărul și statul paralel cu care ne alegem Șefii de stat și de guvern. THEY ambiguu? Nu, astăzi este fericire. Cum va fi și mâine. THEY rupe o barieră astăzi. Dar, așa e soarta cuvintelor, dar și a codurilor computerizate, mâine THEY va fi o barieră.

De asta contează atât de mult să privim aventura asta a cuvântului, a societății. Apropo, știe cineva o operație pentru nemurire? Nu, nu de mărire a sânilor, nu de mărire de penis. Nu, nu! Aș vrea să-mi operez trupul de moarte, să fiu nemuritor. Ca să trăiesc momentul când “They” va fi pus la colț, ca prea puțin cuprinzător pentru o fericire și mai mare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro