Sari direct la conținut

Numarul doi pe agricultura din Guvernul american: Pentru SUA este inacceptabil sistemul european de protectie a produselor traditionale. Organismele modificate genetic sunt o solutie pentru hranirea populatiei. PLUS: Ce a patit americanul cand a mancat romaneste

HotNews.ro
Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultura, Foto: Hotnews
Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultura, Foto: Hotnews

​Statele Unite ale Americii nu vor accepta implementarea sistemului european de protectie a produselor agro-alimentare prin indicatii geografice, in viitorul Acord transatlantic de liber-schimb (TTIP) UE-SUA, negociat in prezent intre guvernul de la Washington si Comisia Europeana – a declarat, joi, la Bucuresti, Michael Scuse, adjunctul secretarului american pentru Agricultura.

Sistemul european de protectie a produselor traditionale a instituit o suita de indicatii geografice prin care denumirea unui produs este ferm legata de locul de productie. Astfel, produse romanesti ca Salamul de Sibiu sau Magiunul de Topoloveni pot fi comercializate in UE doar daca au fost produse in Romania, in anumite zone indicate.

In schimb, americanii se opun ca acest sistem sa fie instituit si in comertul UE-SUA, prin viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), partea americana optand doar pentru un sistem de marci inregistrate, in care protectia unui produs original pe piata se face doar prin denumirea sa comerciala, inregistrata de o firma.

Michael Scuse, al doilea om din Guvernul SUA in materie de agricultura, a stat de vorba, joi, la Bucuresti, cu cativa jurnalisti romani, printre care si reporterul HotNews. Reporterii de la mai multe publicatii romanesti – HotNews, TVR, Agerpres, Agro TV si Agro Financiar – au adresat intrebari prin rotatie.

Oficialul american a raspuns si altor intrebari despre subiecte controversate pe relatia SUA – UE.

Un alt exemplu este cultivarea plantelor rezultate din biotehnologii, Scuse recomandand europenilor culturile de organisme modificate genetic (OMG), aratand ca asa poate fi crescuta productia pentru a raspunde nevoilor alimentare ale unei populatiei globale in plina ascensiune.

Reporter: Cum vedeti mai departe confruntarea acesta intre sistemul european de indcatii geografice si sistemul american de marci inregistrate? Ar fi acceptabil pentru SUA mentinerea acestui sistem european de indicatii geografice in viitorul Acord transatlantic de liber-schimb (TTIP)?

Michael Scuse: Cred ca SUA a afirmat foarte clar ca indicatiile geografice pe care Uniunea Europeana vrea sa le implementeze in TTIP nu sunt acceptabile pentru noi. Am spus clar ca avem un sistem de marci comerciale inregistrate (trade marks) foate bun, prin care produsele pe care UE vrea sa le portejeze vor deveni marci inregistrate in SUA. Dar chestiunea indicatiilor geografice, am spus-o destul de limpede, nu este acceptabila.

Reporter: Cum vedeti Uniunea Europeana? E un partener sau un inamic?

Michael Scuse:Uniunea Europeana are un sistem total diferit de a face agricultura fata de cel din SUA. Daca ne uitam la subventiile europene catre fermieri, acestea sunt niste plati directe. In SUA, nu mai facem plati directe. Sistemul nostru este total diferit, bazat pe nevoi – daca apare o scadere brusca de preturi, de randament agricol. Dar avem si programe de asigurari pentru productia agricola, pe care fermierii nostri le iau pentru a-si asigura protectia. Deci sistemele noastre sunt total diferite. Nu vreau sa spun ca unul este corect, iar celalat gresit. E doar o chestiune de preferinta. Daca un sistem fuctioneaza pentru anumite tari, foarte bine.

Reporter: Ati mancat produse agro-alimentare romanesti? Ce parere aveti?

Michael Scuse: Acum n-am apucat inca. Dar in 2007, cand am venit aici in precedenta vizita, am avut ocazia sa mananc produse romanesti. Personal, cred ca au fost destul de bune. De fapt, am luat ceva in greutate, atunci.

Reporter: SUA este cel mai mare producator de etanol, scoate cam jumatate din productia mondiala. Credeti ca o tara ca Romania s-ar putea altura intr-o astfel de industrie? Care sunt perspectivele de crestere ale Romaniei?

Michael Scuse: Este o oportunitate pentru multe tari producatoare de cereale sa faca ceea ce am facut noi in SUA si anume sa folosim cerealele in productia de etanol si astfel sa ne dezvoltam productia de energie din surse regenerabile. Si este foarte, foarte bine pentru sectorul nostru agricol.

Din pacate, sunt unii care cred ca este o confruntare de tipul „hrana versus carburant”, dar realitatea arata ca, de fapt, nu este cazul. Daca te uiti la ceea ce faceam in SUA inainte sa avem o mare industrie de etanol, de-abia produceam 250 de milioane de tone de porumb pe an. Dar acum, pentru ca am adoptat procedee stiintifice si tehnologice, suntem capabili sa producem 360 milioane de tone de porumb pe an, din care industria de etanol foloseste cam 100 de milioane de tone, din care aproape jumatate se intoarce ca furaj pentru animale. Deci daca te uiti la aceste cifre, am crescut canditatea de furaje, nu am scazut-o ca urmare a industriei de etanol. Deci cred ca este o oportuniate pentru tarile producatoare de cereale sa priveasca spre industria de etanol ca sursa de energie regenerabila si sa nu mai depinda de alte tari pentru energie.

Reporter: Spuneti-ne despre cea mai recenta vizita a premierului Ciolos in SUA. Care sunt principalele obiective si poate oportunitati de investitii americane in agricultura roamaneasca?

Michael Scuse: Din pacate, cand premierul a venit impreuna cu ministrl agriculturii in SUA, eu faceam alte vizite externe si nu am putut participa. Dar, din cate am inteles, au fost intalniri foarte bune, premierul Ciolos si secretarul american pentru Agicultura Tom Vilsack au avut discutii foarte bune, pe teme de la Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) pana la oportunitati de comert, de schimb de informatii. Stiu ca premierul roman era foarte preocupat de producatorii mici si mijlocii si secretarul Vilsack a comunicat ceea ce noi facem in SUA. Este evident ca premierul si ministrul agrculturii din Romania erau foarte dedicati agriculturii romanesti si modului in care aceasta sa progreseze.

Reporter: Organismele modificate genetic (OMG) sunt o oportunitate pentru fermierii romani? De ce credeti ca nu foloseste Romania acesta oportuniate?

Michael Scuse:Stiti cu totii ca noi in SUA si in alte tari am adoptat stiinta biotehnologiei si uilizarea organismelor modificate genetic. In SUA, marea majoritate a porumbului si a soia sunt OMG. Din pacate, sunt tari care nu au adoptat inca stiinta si tehnologia. Trebuie sa hranim o populatie mondiala in crestere, care va depasi 9 miliarde de oameni pana in 2050 si va trebui sa ne majoram productia de hrana cu 70% pana atunci. Trebuie sa gasim solutii de a ne proteja mediul inconjurator si sanatatea oamenilor.Asa ca productorii nostri trebuie sa poata sa imbratiseze stiinta si tehnologia care exista la ora actuala. Inteleg ca anul trecut Uniunea Europeana a adoptat legislatia care da voie tarilor membre sa adopte productia OMG. Deci trebuie sa existe o discutie intre guvernanti si cetateni, dar sper ca la final aceste produse vor fi adoptate mai mult. Si asta nu doar pentru ca trebuie sa hranim o populatie in crestere, dar si pentru ca trebuie sa ne protejam mediul si sanatatea.

Reporter: Cand vor putea producatorii romani de porc sa exporte in SUA? Ce produse poate Romania sa exporte pe aceasta piata?

Michael Scuse: Cand vorbim despre carnea de vita si cea de porc, Romania este una dintre putinele tari carora li s-a permis, in trecut, sa exporte produse de vita in SUA. Acum lucram ca aceasta facilitate sa fie repusa in functiune. In privita carnii de porc, stiu ca Departamentul american al Agriculturii lucreaza cu serviciul sanitar-veterinar sa vada ce este nevoie sa fie facut pentru a permite carnii de porc din Romania sa fie exportata in SUA. Nu va pot da un termen, dar ambele tari lucreaza ca exportul de carne de vita si de porc sa se poata face din Romania in SUA.

Ce produse romanesti pot fi exportate in SUA? Bineinteles, cerealele din Romania. Exista o cerere de cereale organice in SUA, deci asta ar fi o oportunitate dintr-o sumedenie.

Reporter: Statele din zona Marii Negre s-au transformat din importatori neti in exportatori neti de cereale, in ultimii 20 de ani. Cum vedeti rolul Romaniei in comertul global cu cereale? Suntem intre primii 6 exportatori de cereale din UE, iar SUA nu a avut un sezon foarte bun (pentru export) anul trecut, avand in vedere ca dolarul s-a intarit fata de alte monede?

Michael Scuse: Cred ca Romania are un rol foarte important cand vine vorba de piata internationala de cereale. Sa ne uitam la cererea in crestere de proteina, in lume. Odata ce aceasta cerere pentru proteina animala creste, va creste si cererea de furaje in anii care vin. Deci marii producatori de porumb vor avea un rol tot mai important in a satisface aceasta cerere de cereale din partea tarilor care au nevoie de surse suplimentare de proteina.

Reporter: Noi privim SUA ca pe un furnizor major de securitate, democratie si protectie a statului de drept. Eu as vrea sa ne referim si la securitatea alimentara. Ce garantii putem avea ca Guvernul american poate impartasi cu lumea intreaga faptul ca exista implementat un lant de furnizare de securitate alimentara? Aveti companii ca Bunge, Cargill sau ADM care fac parte din acest lant.

Michael Scuse: Este o intrebare interesanta, dar realitatea este ca SUA nu poate sa satisfaca de una singura toata cererea mondiala de cereale. Este nevoie sa lucram cu toti impreuna, toti producatorii majori de cereale. In viitor, cererea va continua sa creasca. Deci va fi mai important ca niciodata sa gasim tari care adopta tehnologia si stiinta pentru a-si creste productia, pentru a putea rezolva cererea de cereale. Dar cand te uiti la principalii producatori de cereale din SUA, Argentina, Brazilia, Ucraina, Romania, aceasta cerere continua sa creasca. Cred ca Romania are un rol important in satisfacerea acestei cereri, pentru ca SUA nu poate sa serveasca toata aceata cerere de una singura.

Reporter: Care ar fi principalele oportunitati in agricultura si in industria alimentara romaneasca si ce ar mai putea face Romania pentru a atrage mai multi investitori americani?

Michael Scuse: Voi avea maine dimineata inatalniri cu mediul de business. Dar as putea mentiona industria de echipamente pentru fermieri, echipament pentru procesare, impachetare. Cand produci valoare adaugata castigi mai mult. Genetica animala, fie pentru industria lactatelor, fie pentru carnea de porc sau de vita – cred ca sunt oportunitati pentru oamenii nostri de afaceri. Sunt oportunitati si pentru Romania sa exporte in SUA diverse produse. Romania a exportat in SUA produse agricole cu 75 de milioane de dolari mai mult decat a importat de la noi. Asadar, Romania se indreapta in directia buna, dar cred ca mai sunt oportunitati de fructificat.

Reporter: SUA are o industrie a lactatelor foarte dezvoltata. Credeti ca sunt oportunitati de a aduce know how in Romania?

Michael Scuse: Am discutat despre asta cu ministrul roman al Agriculturii, despre cum am putea sa aducem in Romania un fel de sprijin educational in domneiul managementului fermelor, pentru a ajuta diverse domenii. Am discutat despre industria lactatelor. Nu e un secret ca, in toata lumea, industria lactatelor se confrunta cu dificultati, fie ca vorbim despre Romania, SUA sau alte tari, din cauza surplusului de lapte din sistem. Dar cred ca sunt metode de ameliorare – iarasi vorbim despre genetica. Doi factori au ajutat SUA sa-si imbunatateasca productia de lactate: ameliorarea genetica, dar si imbunatatirea ratiei de furaje. E o combinatie de factori.

Reporter: Sunt companii americane interesate sa investeasca in Portul Constanta sau la Dunare?

Michael Scuse: Nu v-as putea raspunde la aceasta intrebare, pentru ca este la latitudinea companiilor sa faca investitii in capacitati portuare. Daca e o cerere in regiune, companiile americane vor veni si vor cauta oportunitati de investitii, pentru a-si imbunatati capacitatile de export sau import in diverse zone. Dar depinde doar de companii.

Reporter: Sunteti si un impatimit fermier in SUA. Ce culturi ati promova acum?

Michael Scuse: Cred ca, pentru ca piata s-a schimbat in ultimele 30 sau 60 de zile, deciziile pe care le iei azi nu sunt ca deciziile pe care le-ai luat in ianuarie sau februarie, cand ai hotarat ce plante sa cultivi.

Michael Scuse: Daca piata isi continua tendinta de crestere, ca urmare a conditiilor de clima, mai ales in America de Sud, porumbul si soia ar putea fi profitabile anul acesta. Piata graului ar putea sa creasca si sa fie mai profitabila. Dar cred ca porumbul si boabele de soia sunt o buna oportunitate pentru profituri acum.

Punctul de break-even variaza. Este o combinatie intre randament si pret. Depinde de cat va creste si care va fi pretul. Cand pui samanta in pamant e foarte greu sa vezi care va fi rezultatul, pentru ca avem factorul de vreme care va avea impact asupra randamentului, dar avem si pietele care vor avea impact asupra preturilor. Astea sunt parte a agriculturii.

Reporter: Ce ati spune despre infiintarea unei burse agricole in Portul Constanta?

Michael Scuse: Noi avem Bursa de la Chicago, care ne ajuta sa stabilim preturile in SUA. Este un sistem care merge foarte bine. Depinde de regiune, de cerere, de nevoi, dar sistemul nostru merge foarte bine cand stabilim preturile in SUA. Tarile si regiunile trebuie sa analizeze daca acest sistem ar functiona si la ele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro