Sari direct la conținut

Numărul femeilor ucise în conflicte armate s-a dublat într-un singur an. ONU: „Plătesc prețul pentru războaiele bărbaților”

HotNews.ro
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Foto: Enrique Shore / Alamy / Alamy / Profimedia

Numărul femeilor ucise în conflictele armate în 2023 s-a dublat prin raport cu anul precedent, potrivit unui raport al OU care denunță structurile patriarhale care le face pacea inaccesibilă, informează France Presse.

În raportul anual legate de femei, pace și securtate, secretarul general al ONU Antonio Guterres descrie „un tablou sumbru”.

„Drepturile obținute de femei de-a lungul generațiilor sunt amenințate peste tot în lume, ceea ce compromite rolul motor pe care-l poate juca leadershipul și participarea femeilor în favoarea păcii. Puterea și luarea deciziilor rămân monopolul aproape exclusiv al bărbaților și acțiunile penru a pune capăt impunității autorilor atrocităților comise contra femeilor și fetelor este de o lentoare îngrijorătoare”, a scris Guterres.

Astfel, numărul femeilor ucise în conflictele armate din 2023 este dublu față de cel din 2022. La scară mondială, au fost înregistrate morțile a 33.443 de civili, cu 72% mai mult față de 2022. Dintre cei morți, 4 din 10 sunt femei și 3 din 10 sunt copii.

„Femeile continuă să plătească prețul războaielor bărbaților. Limitarea deliberată a drepturilor femeilor nu este rezervată doar țărilor aflate în război, dar devine și mai ucigașă în acest context”, a afirmat Sima Bahous, reprezentantă a organizației ONU dedicată femeilor.

„În 2023, au fost înregistrare mai mult de 170 de conflicte armate, iar în jur de 612.000.000 de femei locuiesc la mai puțin de 5o de kilometri de aceste conflicte, adică 150% mai multe decât acum 10 ani”, se mai spune în raportul ONU.

O altă informație îngrijorătoare este legate de creșterea cu 50% în 2023 a numărului de cazuri, verificate, de ONU, de violențe sexuale în timpul conflictelor.

INTERVIURILE HotNews.ro