Numarul salariatilor a crescut in luna mai cu doar 24.300. Unde sunt cele 350.000 de contracte cu care sa lauda Emil Boc?
Dupa saptamani intregi de discutii, ironii si intrebari fara raspuns, iata ca avem si primele date privitoare la numarul locurilor de munca declarate de angajatori in luna mai, respectiv in prima luna in care noul Cod al Muncii a inceput sa produca efecte, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Astfel, potrivit Institutului National de Statistica, numarul salariatilor din economie a ajuns in luna mai la 4.155.000 persoane, in crestere cu 24.300 fata de aprilie, si cu 53.200 fata de sfarsitul anului trecut. Cum in sectorul public (administratie, educatie si sanatate), numarul salariatilor s-a redus cu 3.200, rezulta ca, in sectorul privat, numarul salariatilor s-a majorat in mai cu aproximativ 27.500. Exceptand sectorul public, in primele 5 luni, numarul salariatilor s-a majorat cu 74.400.
Acum, sa ne amintim ca ministrul interimar al muncii ne anunta in urma cu cateva saptamani ca in luna mai au fost inregistrate 353.339 contracte noi de munca, detalii aici. Cu alte cuvinte, rezulta o diferenta absolut uriasa intre ce declarau autoritatile atunci, si datele INS de astazi.
Aceasta diferenta poate insa fi partial explicata:
– dupa cum spuneam in articolul de ieri, cifra comunicata de INS include doar companiile cu cel putin 4 salariati, firmele cu 1-3 salariati fiind excluse din cercetare. Este foarte probabil ca o parte dintre locurile de munca scoase la suprafata in luna mai sa fie generate pe acest segment.
– din normele metodologice rezulta ca cele 25.000 de companii cuprinse in esantion nu raporteaza catre INS numarul de salariati, ci cheltuielile salariale, iar INS determina numarul de salariati pe baza acestor cheltuieli. Cum salariile pe mai se platesc in iunie, este posibil ca adevaratul impact al noului Cod al Muncii sa se vada abia in raportarea de luna viitoare.
Daca nici luna viitoare, INS nu va raporta o crestere semnificativa a numarului de salariati, Emil Boc ar trebui sa dea niste explicatii.
In plus, cum CAS-ul pe luna mai se plateste la buget in iunie, ar trebui ca in 26 iulie, atunci cand Ministerul de Finante va publica executia pe luna iunie sa observam o crestere a incasarilor la bugetul Asigurarilor Sociale, dublata de o crestere a veniturilor din impozitul pe venit si salarii. Daca nu se va intampla asta, concluzia este destul de clara….
Evolutia pe sectoare a numarului de salariati arata in felul urmator:
– in industrie, numarul salariatilor s-a majorat in luna mai cu 5.100, cresterea in primele 5 luni fiind de 26.800;
– in agricultura, cresterea a fost de 900 in mai si de 8.300 in primele 5 luni;
– in constructii, numarul salariatilor a crescut cu 9.500 in mai si cu 26.700 de la inceputul anului;
– in comert cresterea a fost de 2.300 in mai si 2.500 de la inceputul anului;
– in sectorul public (administratie, sanatate si educatie) s-a inregistrat o scadere de 3.200 in mai, o scadere de 21.200 de la inceputul anului, si o scadere de 74.800 in ultimele 12 luni.
Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.