Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Alimentele bogate în potasiu merg cel mai bine la inimile doamnelor

HotNews.ro
Nutriție și sănătate: Alimentele bogate în potasiu merg cel mai bine la inimile doamnelor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că bolile cardiovasculare (BCV) provoacă cele mai multe decese pe plan mondial (17,9 milioane/an) și că o alimentație bogată în sodiu este una din cauze. Dar un studiu a constatat că o dietă bogată în potasiu reduce riscul de BCV, mai ales în rândul femeilor.

Studiul din Olanda, publicat în revista ”European Heart Journal”, a urmărit date de la 25.000 de participanți de ambele sexe din studiul EPIC-Norfolk din Regatul Unit, cu vârste între 40 și 79 de ani.

La începutul studiului, toți participanții au completat un chestionar privind modul de viață. Cercetătorii le-au măsurat tensiunea și au colectat mostre de urină. Cantitățile de sodiu și potasiu din diete au fost estimate prin măsurarea nivelurilor de minerale din urină.

La femei s-a constatat o corelație negativă între consumul de potasiu și tensiunea sistolică (TS) – la consum mai mare, TS era mai mică. Efectul a fost mai pronunțat la femeile cu consum mai mare de sodiu: un gram în plus de potasiu zilnic era asociat cu o TS cu 2,4 mm de mercur mai mică. Iar cercetătorii nu au constatat nicio asociere între consumul de potasiu și tensiune la bărbați.

Alimentele bogate în potasiu

OMS recomandă pentru adulți un consum zilnic de 3.510 mg de potasiu și nu mai mult de 2.000 mg de sodiu. Pentru a-și mări consumul de sodiu, o persoană poate să introducă în dietă următoarele alimente: banane, cartofi dulci, fructe uscate (stafide, caise, prune), fasole, mazăre, linte, fructe de mare, avocado.

Desigur, trebuie limitat consumul de alimente ultra- procesate, de regulă bogate în sodiu.

Bolile cardiovasculare

Cercetătorii au urmărit participanții într-un interval cu mediana de 19,5 ani, cu ultimele înregistrări în martie 2016. În acea perioadă, 55% au decedat ca urmare a BCV.

S-a urmărit asocierea dintre potasiul din alimentație și incidentele CV, controlând vârsta, sexul, indicele masei corporale, consumul de sodiu, administrarea de medicamente pentru scăderea lipidelor, consumul de alcool, diabetul și precedentele accidente cardiace sau cerebrale.

S-a constatat că, în general, cei cu consum mai mare de potasiu au avut un risc de incidente CV cu 13% mai mic decât cei cu consumul cel mai redus. Analizând separat, consumul ridicat de potasiu a scăzut riscul cu 7% la bărbați și cu 13% la femei.

„Rezultatele sugerează că potasiul este benefic pentru sănătatea inimii, mai ales la femei. Relația dintre potasiu și incidentele CV a fost aceeași indiferent de consumul de sare, sugerând că potasiul are și alte moduri de protejare a inimii, pe lângă stimularea eliminării sodiului”, a explicat prof. Liffert Vogt de la Amsterdam University Medical Centers.

Alte moduri de protejare a sănătății inimii?

Deși consumul mai ridicat de potasiu are cel mai mare efect la femeile cu dieta cea mai bogată în sodiu, sfatul general este cel al limitării consumului de sodiu.

Dar simpla reducere a consumului de sodiu nu face ca dieta să fie mai sănătoasă, ci doar încearcă să reducă riscul prin eliminarea unei singure componente, ceea ce este prea reducționist, notează specialiști care nu au participat la studiu. Iar de la începerea studiului în anii ʼ90 s-au schimbat multe în alimentație privind sursele de sodiu, spun ei.

Programul de reducere a sării din alimente, început în Regatul Unit acum peste 20 de ani, a schimbat multe alimente procesate, dar prevalența BCV s- a schimbat prea puțin – deci reducerea consumul de sodiu nu este glonțul de argint în lupta împotriva BCV.

Așa că, probabil – în special pentru doamne – mărirea consumului de alimente bogate în potasiu poate fi o metodă eficace de protejare a sănătății cardiovasculare.

Sursa: MedicalNewsToday.

Te-ar putea interesa și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro