Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Nu vă lăsați fascinați de „mitul hidratării”

HotNews.ro
Nutriție și sănătate: Nu vă lăsați fascinați de „mitul hidratării”

Vă temeți că nu beți suficient? Nu sunteți sigur dacă și cafeaua se numără în cantitatea de lichid recomandată? Experții cred că sunteți sfătuit să beți mai multă apă decât aveți nevoie.

Ca să fii cu adevărat „bine”, trebuie să faci patru lucruri: o dietă echilibrată, mișcare zilnică, un somn bun și hidratare. Ultimul pare a fi cel mai puțin dificil – e mai greu să te duci la sală în fiecare zi, dar fiecare are probabil niște sticle cu apă la îndemână și un pahar pe birou.

Chiar și autorități sanitare, cum este National Health Service din UK, îi îndeamnă pe oameni să bea atâtea lichide încât urina lor să aibă culoarea recomandată într-o ilustrație care evoluează gradat de la alb la maro. Dar specialiști în domeniu spun că este un adevărat nonsens.

Profesorul Neil Turner, specialist în boli de rinichi la University of Edinburgh: „Contrar mulțimii de păreri pe care le citiți peste tot, trebuie să beți cantitatea de care simțiți că aveți nevoie. Organismul știe cel mai bine câtă apă vă trebuie și v-o va spune prin senzația de sete.”

Nu trebuie să beți opt pahare cu apă pe zi. El declară: „Sunt un mare băutor de ceai și nu prea beau apă.” Probabil că nu este ceea ce vă așteptați să auziți de la un expert în rinichi, dar profesorul susține că fluidele zilnice vin din orice, inclusiv ceaiul, cafeaua „și chiar berea ocazională”.

Totul este să bei volumul cu care te simți bine. Singurii oameni care nu beau destul sunt cei bolnavi sau cu dizabilități care-i împiedică să ajungă la un pahar cu apă, spune Turner.

Dar ce-i cu culoarea urinei, care pare argumentul de bază al doctorilor când e vorba de hidratare și sănătate? Inchisă înseamnă „rău” și deschisă – „bine”? „Nu-i așa”, spune Turner. „O urină de culoare închisă spune că rinichii își fac treaba de a păstra apa în corp și dacă veți continua să nu beți vi se va face sete – asta face rinichiul. Încearcă să mențină starea de calm în organism și va lucra împreună cu senzația de sete pentru a controla lucrurile”.

Cât despre număratul paharelor, Turner spune că singurii oameni care trebuie să știe cât beau sunt cei cu infecții urinare sau pietre la rinichi, deci cei cărora consumul mărit de fluide le face bine. Turner merge până acolo încât afirmă că obsesia cu hidratarea este promovată de companiile care produc sticle cu apă și le expediază în toată lumea.

Concluzia?

Beți dacă vă e sete sau vreți o băutură. Dacă obosiți și credeți că un pahar cu apă vă va înviora, beți-l. Dacă vă e poftă de o Cola Zero sau de o cană cu ceai, nu ezitați. Dar nu vă forțați să beți mai mult doar pentru că ați văzut un infografic pe Instagram sau dacă un influencer a spus că mai multă apă este cheia sănătății.

Te-ar putea interesa și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro