Sari direct la conținut

Nvidia a ajuns să valoreze mai mult decât Aramco, compania petrolieră a Arabiei Saudite

HotNews.ro
Jen-Hsun Huang, CEO-ul Nvidia, o companie cunoscuta timp de ani de zile doar gamerilor, Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia
Jen-Hsun Huang, CEO-ul Nvidia, o companie cunoscuta timp de ani de zile doar gamerilor, Foto: Ethan Miller / Getty images / Profimedia

Capitalizarea de piață a Nvidia a depășit-o pe cea a Aramco, compania petrolieră de stat a Arabiei Saudite, producătorul american de cipuri devenind astfel a treia cea mai valoroasă companie din lume după ultima sesiune de tranzacționare a bursei de la New York, arată Bloomberg.

Nvidia a încheiat seziunea de tranzacționare de vineri cu o valoare pe bursă de 2,06 trilioane de dolari, depășind pentru prima oară pragul de două trilioane, în timp ce cea a Aramco a scăzut ușor, până la 2,03 trilioane de dolari, potrivit Bloomberg.

Nvidia era deja a treia cea mai valoroasă companie americană, în spatele doar a Microsoft (3,08 trilioane de dolari) și Apple (2,77 trilioane) însă era devansată de Aramco în clasamentul companiilor cu cea mai mare capitalizare de piață din întreaga lume.

Prețul acțiunilor Nvidia a crescut cu peste 66% de la începutul lui 2024, ultima apreciere puternică venind după ce datele financiare publicate de companie au depășit din nou așteptările analiștilor.

Capitalizarea totală de piață a companiei a depășit pentru prima oară pragul de 1,5 trilioane de dolari pe 24 ianuarie, ceea ce înseamnă că valoarea Nvidia a crescut pe bursă cu peste 500 de miliarde de dolari în mai puțin de o lună și jumătate.

Nvidia este noua vedetă a bursei americane

Ascensiunea spectaculoasă pe bursă a Nvidia, o companie care timp de ani de zile era cunoscută în mare parte doar gamerilor datorită plăcilor sale grafice, se datorează entuziasmului uriaș față de inteligența artificială și a faptului că ea domină autoritar piața unităților de procesare grafică (GPU) avansate, cele necesare sistemelor A.I. pentru calculele lor complexe.

Încrederea investitorilor în potențialul inteligenței artificiale a dus la creșteri record pe bursa americană anul trecut, companiile din sectorul tech numărându-se, evident, printre marii câștigători.

Însă de la începutul lui 2024 situația s-a schimbat, companiile tech care au afaceri legate de inteligența artificială continuând pe un trend puternic de creștere, în timp ce pentru sector în ansamblul său entuziasmul s-a mai temperat.

De exemplu, prețul acțiunilor Apple, care pare să fi ratat startul în cursa pentru A.I., la fel ca în cazul celei pentru mașinile electrice, s-a dus în jos de la începutul anului, ceea ce a permis Microsoft să recâștige titlul de cea mai valoroasă companie din lume în condițiile în care este principalul susținător financiar al OpenAI.

În ceea ce privește Nvidia, prețul unei acțiuni a ajuns acum la 841 de dolari în condițiile în care el era de doar 152 de dolari pe 22 decembrie 2022, cu o zi înainte de lansarea ChatGPT, chatbotul dezvoltat de OpenAI responsabil de declanșarea entuziasmului uriaș față de sistemele de inteligență artificială.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro