Sari direct la conținut

O asociatie a distribuitorilor de echipamente IT protesteaza dupa suspendarea programului de stimulare a achizitiei de calculatoare

HotNews.ro

Suspendarea programului de stimulare a achizitiilor de calculatoare pentru elevi in anul 2009 este o decizie gresita care va afecta atat tinerii cu venituri modeste care nu-si vor mai putea cumpara PC-uri mai ieftine, dar si distribuitorii care vor acumula stocuri mai mari, a anuntat intr-un comunicat Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). Asociatia vrea ca ministerul sa-si revizuiasca pozitia fata de programul Euro 200, mai ales ca numarul de calculatoare raportat la numarul de locuitori este inca mic fata de tarile din Occident.

Ca urmare a deciziei de suspendare a Programului de stimulare a achizitiilor de calculatoare pentru elevi in anul 2009, asociatia APDETIC a trimis o scrisoare deschisa ministrului eduucatiei Ecaterina Andronescu, exprimandu-si regretul fata de aceasta masura. Potrivit reprezentantilor APDETIC, decizia va afecta in mod negativ Proiectul Euro 200, initiat in anul 2004, din dorinta asigurarii egalitatii de sanse a tinerilor din Romania. Va vom prezenta in continuare punctele cele mai importante ale scrisorii trimise de oficialii APDETIC.

“Consideram ca aceasta decizie va avea un impact negativ atat in plan economic si social, in primul rand asupra beneficiarilor programului – tineri cu venituri modeste, cat si asupra pietei de IT per ansamblu si nu in ultimul rand, asupra nivelului de taxe si impozite colectate la bugetul de stat”, spune Valentin Negoita, presedintele APDETIC.

Ca o consecinta a initierii acestui proiect, in perioada 2004-2008 un numar de 154.474 de tineri romani au primit cuponul de 200 euro pentru achizitionarea de calculatoare personale.

In contextul actualei crize economice, in care numarul de calculatoare desktop vandute in 2009 a scazut la 30%, Programul Euro 200 ar putea contribui la revenirea temporara a pietei per ansamblu, mai ales in lunile de vara, spune asociatia.

APDETIC considera ca importatorii si distribuitorii din Romania sunt pusi intr-o pozitie delicata in urma acestei decizii. Suspendarea programului Euro 200 ii va afecta, iar faptul ca ei vor ramane cu stocuri de marfa va genera pierderi greu de suportat in acest an marcat de criza. In conditiile in care programul va fi suspendat, resursele financiare suplimentare la care au apelat distribuitorii, pentru a putea sustine termenele de plata implicate de program, se vor transforma in pierderi.

In finalul documentului, APDETIC solicita reevaluarea pozitiei Ministerului in privinta programului Euro 200, program de interes national, atat din perspectiva pregatirii fortei de munca viitoare, cat si a reducerii decalajului inzestrarii cetatenilor romani cu tehnologia informatiei fata de tarile membre UE

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro