Sari direct la conținut

O balenă a stabilit un nou record, după ce a înotat peste 26.000 km

HotNews.ro
Balena cenusie, Foto: Derek Simpson, Dreamstime.com
Balena cenusie, Foto: Derek Simpson, Dreamstime.com

​O balenă cenușie de 13 metri lungime a înotat 26.800 km din zona insulei ruse Sahalin, până în zona coastelor Namibiei, stabilind un nou record de migrație. Balenele cenușii din Pacificul de nord-vest sunt considerate încă în pericol critic de dispariție. Balena a fost analizată mai mulți ani și a fost nevoie de studii genetice pentru ca cercetătorii să fie siguri că este același exemplar.

Aceste balene sunt celebre pentru distanțele uriașe parcurse, însă cea de acum a bătut toate recordurile, înotând o distanță echivalentă cu două treimi din lungimea Ecuatorului, dacă a parcurs ruta estimată: prin nordul Canadei (pasajul de nord-vest).

Ar fi și alte rute (mai scurte) pe unde balena ar fi putut veni, însă ar fi fost zărită măcar o dată, plus că preferă zone cu ape ceva mai puțin adânci unde se poate hrăni, astfel că sunt mai puțin probabile călătorii lungi prin zone deschise cu ape foarte adânci.

În general aceste balene cenușii migrează cam 8.000 km, astfel că în cazul de față întrebarea este ce a determinat-o să străbată întinderi atât de mari de apă.

Totul a început în 2013 când în zona Walvis Bay, Namibia, a fost văzută această balenă cenușie care trăiește în general la peste 15.000 km de acel loc. Zoologul Simon Elwen, de la University of Stellenbosch (Africa de Sud) spune că a fost uluită de informația cum că o balenă de acel gen a fost văzută în zona Namibiei: ”Este ca și când cineva ar spune că a văzut un urs polar în Paris – tehnic ar putea ajunge acolo, dar nu pare realistic”.

În studiul publicat în revista Biology Letters se spune că a fost nevoie de câțiva ani de cercetări genetice pentru a fi siguri că balena a venit din zona Pacificului de nord și că este vorba de același exemplar și nu de o confuzie.

De ce a ajuns așa de departe este greu de spus cu precizie, dar sunt mai multe scenarii. S-a topit foarte multă gheață din regiunile arctice, iar balenele pot explora, și se pot rătăci, pe zone tot mai extinse.

Una dintre cele mai lungi migrații pentru un animal marin vertebrat este a unei broaște țestoase marine care în 2008 a parcurs 20.500 km, din Indonezia, către statul american Oregon.

Există două populații de balene cenușii: cele din zona estică ce au număr stabil de aproximativ 20.500 de indivizi și cele din zona vestică unde au rămas cam 200, populația fiind decimată în zeci de ani de pescuit comercial intensiv. Populațiile estice migrează din zona Alaskăi și a nordului Rusiei pentru a se reproduce în zona Baja California. Se știu mult mai puține despre populațiile vestice de balene și despre zonele de reproducere, dar se știe că se hrănesc mai ales în estul Rusiei.

Surse: National Geographic, Nature

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro