O companie franceză crește în vânzările RCA din România: Topul asigurătorilor și noi măsuri luate de ASF după falimentul City Insurance
Euroins, cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, și-a păstrat cea mai mare cotă de piață, de sub 35%, în primele patru luni din acest an, urmat de Groupama cu 20,5%, Allianz Țiriac cu 17% și Omniasig VIG cu 9,4%, a anunțat joi ASF. Autoritatea notează că un nou jucător acumulează cotă de piață: compania franceză Axeria Iard, care a ajuns la peste 6,5% din piața RCA.
Un nou jucător a acumulat cotă de piață în primele patru luni: Topul asigurătorilor RCA
Procesul de diversificare a pieței RCA din România a continuat și după luna februarie din acest an, în piață fiind prezent cu o cotă notabilă și un nou jucător, Axeria Iard, societate intrată pe piață în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE) în decembrie 2021, a anunțat joi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
- „Conform datelor de vânzări, raportate de brokeri și centralizate de A.S.F., societatea franceză, prezentă în România printr-o sucursală înregistrată local, a atins o cotă de piață de peste 6,5%, per ansamblul perioadei 17 ianuarie – 28 aprilie 2022.
- În aceeași perioadă, cu o singură excepție și ceilalți asigurători au demonstrat că au apetit pentru vânzările RCA. Euroins a păstrat cea mai mare cotă de piață, de sub 35% (același nivel ca în februarie), urmată de Groupama cu 20,5%, Allianz Țiriac cu 17% și Omniasig VIG cu 9,4%. Axeria Iard, Grawe și Asirom VIG au cote între 6,5% și 7,2%, iar Generali cu 1,15%.”, a comunicat joi ASF.
Cine este Axeria Iard
Axeria Iard este o firma franceza, cu o activitate de peste 29 de ani, achiziționată în urma unui proces încheiat în primavara anului 2021, de grupul american Watford Holdings Ltd., potrivit Romasig.ro.
Asiguratorul american care controlează în prezent Axeria Iard a mai fost prezent pentru aproximativ 2 ani în România, până în luna august 2020, însă a încetat subscrierile începând cu 1 septembrie 2020.
- „Axeria Iard a fost achiziționată integral de către grupul Watford Holdings Ltd, procesul de schimbare al acționariatului fiind finalizat în Aprilie 2021. La începutul lunii noiembrie 2021, Watford Holdings și Watford Re au devenit Somers Group Holdings si Somers Re, rating-ul „A-” fiind reconfirmat de catre agentia internationala de rating AM Best.”, se arată într-un comunicat de presă al Axeria Iard.
Veniturile din RCA au ajuns la 2,47 miliarde de lei în primele 3 luni
Potrivit datelor ASF, în primele trei luni din 2022, veniturile din primele brute subscrise au ajuns la 2,47 miliarde de lei.
- „Majoritatea societăților de asigurare, autorizate să vândă RCA, rămâne interesată de piață, concentrarea în zona celui mai mare jucător fiind în scădere, la nivelul lunii februarie. Cota de piață a Euroins a fost de sub 35% în luna februarie, față de aproape 38% în ianuarie, în timp ce jucătorii de pe următoarele poziții și-au crescut cotele.
- Astfel, Allianz Țiriac a depășit 20,3% în februarie, față de 18,7% în ianuarie, iar Groupama a depășit 19,3% în februarie, față de sub 14,5% în ianuarie. Și societățile Asirom VIG, Grawe și Omniasig VIG rămân cu cote considerabile, în jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.
- Pe ansamblul perioadei 1 ianuarie – 28 februarie 2022, cota de piață a Euroins a fost de circa 36%, urmată de Allianz Țiriac cu 19,49%, Groupama cu 16,84%, Grawe cu 9,32%, Asirom VIG cu 9,05%, Omniasig cu 7,71% și Generali cu 1,3%. După primele trei luni din an, cota Euroins scăzuse deja sub 35%.”, spune ASF.
Peste 83% dintre polițele RCA au fost încheiate pe perioada maximă, 12 luni, în timp ce doar 5,75% au fost încheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizată până acum). Aproximativ 10% dintre polițe au o maturitate de o lună.
O nouă măsură luată de ASF după falimentul City Insurance: Clienții cu risc ridicat vor fi împățiți în mod egal între asigurătorii RCA
ASF a mai anunțat joi o nouă măsură în sprijinul unei piețe solide și capabile să își onoreze obligațiile de plată, menită să elimine riscul de concentrare și în zona clienților cu risc ridicat.
Mai precis, Consiliul ASF a decis să aprobe solicitarea firmelor de asigurare membre BAAR ca alocarea clienților cu risc ridicat să se facă în mod egal către asigurătorii autorizați să vândă RCA, nu proporțional, în funcție de cota de piață, ca până acum.
Aplicarea noului algoritm de alocare a asiguraților cu risc ridicat va avea impact asupra diminuării concentrării acestor riscuri către o anumită societate de asigurare și dispersia lor, prin preluarea în mod egal de către toți asigurătorii.
Noua reglementare prevede că „alocarea asiguraților cu risc ridicat se va face în mod egal către toți asigurătorii RCA care au dreptul să practice în România această formă de asigurare și care au emis polițe RCA în anul curent, indiferent de cota de piață deținută. Alocarea se va face după următorul algoritm: câte un asigurat cu risc ridicat la câte un asigurător RCA până la epuizarea acestora, după care procedura se reia.”
Potrivit legislației în vigoare, clienții care primesc cel puțin trei oferte care depășesc cu 36% tariful de referință aferent categoriei din care fac parte sunt încadrați în categoria clienților cu risc ridicat și pot solicita Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România să fie repartizați către un asigurător, la un preț egal cu tariful de referință plus 36%.
Până în prezent, BAAR a repartizat deja în acest fel peste 35.000 de clienți cu risc ridicat.