Sari direct la conținut

O deputată vine cu un proiect de lege prin care orice instituţie din România să fie obligată să folosească diacriticele în comunicarea scrisă / Ce sancțiuni propune

HotNews.ro
Mașină de scris, Foto: Anastasiia Gergelizhiu | Dreamstime.com
Mașină de scris, Foto: Anastasiia Gergelizhiu | Dreamstime.com

Deputata Anamaria Gavrilă (neafiliată, fostă AUR) a anunţat, marţi, că urmează să depună la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor un proiect de lege referitor la „demnitatea limbii române”, prin care orice instituţie publică sau privată care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României să fie obligată să folosească diacriticele în comunicarea scrisă.

  • *Anamaria Gavrilă a fost aleasă pe listele AUR, dar din septembrie 2021 este parlamentar neafiliat. În varianta inițială a articolului, HotNews.ro a scris în mod eronat că ea este deputată AUR.

„În toate circumstanţele, orice instituţie, publică sau privată, a Republicii România, este obligată să folosească limba română cu diacritice. În toate circumstanţele, orice instituţie străină, publică sau privată, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul Republicii România, este obligată să folosească limba română cu diacritice. În toate circumstanţele, entităţile mass-media, care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, sunt obligate să folosească limba română cu diacritice”, se arată în proiectul de lege al deputatei, conform agenției Agerpres.

În expunerea de motive care însoţeşte iniţiativa se menţionează că scrierea cu diacritice este „un indicator al gradului de cultură şi profesionalism şi că în cazul altor limbi, precum franceza, germana sau maghiara, se dispune prin lege, clar şi la modul imperativ, că scrierea fără diacritice este inacceptabilă”.

„În România, sunt nenumărate comunicate şi site-uri ale instituţiilor publice unde textele sunt publicate fără diacritice. Acest lucru, în diverse circumstanţe, conduce la confuzii nedorite şi constituie o lipsă de respect faţă de un element fundamental al identităţii noastre, unul care a intrat deja în patrimoniul multiculturalismului european (…). Pe de altă parte, se încalcă litera şi spiritul Constituţiei României, mai precis Articolul 13, care stipulează că: În România, limba oficială este limba română. Desigur, textul face referire la limba română cu diacritice”, se precizează în expunerea de motive.

Ce sancțiuni sunt propuse în proiectul de lege

Proiectul de lege prevede că între instituţiile abilitate şi obligate să sesizeze Ministerul Finanţelor Publice, care va aplica sancţiunile pentru încălcarea acestei prevederi, se regăsesc Ministerul Educaţiei Naţionale – pentru toate instituţiile de învăţământ, publice sau private, româneşti sau străine, Ministerul Culturii – pentru toate instituţiile de cultură, publice sau private, româneşti sau străine, Consiliul Naţional al Audiovizualului – pentru toate entităţile mass-media, publice sau private, româneşti sau străine.

De asemenea, Secretariatul General al Guvernului trebuie să sesizeze Ministerul Finanţelor Publice pentru toate structurile administraţiei publice, centrale şi locale, precum şi pentru instituţiile publice străine ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul României care încalcă această prevedere, iar Camera de Comerţ şi Industrie, pentru instituţiile private, româneşti şi străine.

Sancţiunile propuse în proiect se încadrează între 3.000 şi 10.000 de lei.

În proiect se mai prevede că instituţiile nominalizate nu vor prelucra niciun document care nu este scris în limba română cu diacritice şi că instituţiile care trebuie să-şi ajusteze programe informatice pentru a se conforma o vor face în cel mult 60 de zile de la promulgarea legii.

(Foto articol: © Anastasiia Gergelizhiu | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro