Sari direct la conținut

O descoperire arheologică enigmatică făcută în Mexic dezvăluie o istorie complet necunoscută a mayașilor

HotNews.ro
O descoperire arheologică enigmatică făcută în Mexic dezvăluie o istorie complet necunoscută a mayașilor
Descoperire arheologică. FOTO: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trei femei, dintre care una cu o domnie de 40 de ani, s-au succedat la conducerea unui oraș maya, descoperit recent în peninsula Yucatan. 

În adâncul junglei din peninsula Yucatan, între ruinele străvechii așezări mayașe Coba, arheologii mexicani au scos la lumină o dală uriașă de piatră ce pare să fi făcut parte din podeaua unui bazin sacru. Ceea ce o face cu adevărat specială sunt cele 123 de glife gravate pe suprafața ei, a anunțat Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic, inscripții care vorbesc despre o istorie necunoscută până acum a mayașilor.

Din cercetările preliminare, specialiștii INAH au identificat denumirea unui oraș nedescoperit încă, Keh Witz Nal (sau Muntele Căprioarei), oraș care ar fi fost fondat, conform datelor oferite de glife, la 12 mai 569 d.Hr. De asemenea, au identificat numele unui conducător mayaș necunoscut, K’awiil Ch’ak Chéen, al cărui nume face o trimitere evidentă către cel al zeului fulgerelor, K’awiil. 

Recent, săpăturile arheologice de specialitate din zona arheologică a așezării mayașe au dus la descifrarea numelor a nu mai puțin de 14 conducători ai orașului Coba, inclusiv trei femei, dintre care una a domnit pentru circa 40 de ani. Alte glife par să vorbească despre zeități și despre fondarea orașului Coba.

Traducerea inscripțiilor se află încă într-o etapă incipientă, au subliniat arheologii mexicani, iar informațiile pe care le conțin ar putea dezvălui și alte fragmente complet necunoscute din istoria mayașilor.

Importantă în acest moment, au declarat cercetătorii mexicani, este restaurarea și prezervarea dalei de 11 metri pătrați, precum și a glifelor care o acoperă. O reconstituire 3D a acestora, la o rezoluție mare, a fost pusă deja la dispoziția cercetătorilor interesați, fără a mai fi nevoie de disturbarea sitului arheologic.

Localizat în estul peninsulei Yucatan, orașul abandonat Coba a fost construit de mayași în jurul anilor 50 d.Hr. și a fost locuit în mod continuu pentru aproape 1.500 de ani, fapt confirmat de cele mai recente clădiri, ridicate în perioada 1.200-1.500 d.Hr.

În perioada de maximă înflorire, Coba găzduia circa 50.000 de locuitori și reprezenta unul dintre cele mai importante centre economice și culturale mayașe.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro