O insulă aflată între Scoția și Irlanda de Nord a fost scoasă la vânzare
O insulă privată idilică de 453 de acri a fost scoasă la vânzare în largul coastei de vest a Scoției. Ea vine la pachet pentru cumpărători cu plaje de nisip, șapte case, un pub, un heliport și o întreagă biodiversitate, relatază CNN.
Insula Sanda se află între Scoția și Irlanda de Nord, în largul vârfului sudic al Peninsulei Kintyre, devenită celebră prin cântecul din 1977 „Mull of Kintyre” de Paul McCartnery și Wings.
De-a lungul anilor, a avut legături istorice cu călugări, sfinți și regi. A fost vizitat de regele scoțian Robert Bruce și regele Norvegiei Hacon, iar capela sa spune povești despre Sfântul Columba și Sfântul Ninian. Insula a avut numeroși proprietari de-a lungul anilor, dar cel mai faimos este Jack Bruce din trupa rock Cream.
Accesul pe insulă se face cu barca sau cu elicopterul. Acolo, se află șapte proprietăți rezidențiale – patru la capătul nordic și trei la sud, chiar lângă un far pitoresc așezat pe un afloriment.
Unitatea de cazare poate găzdui până la 26 de persoane, ceea ce este suficient pubul Byron Darnton Tavern, numită după o navă care a naufragiat în largul insulei în 1946. A fost înființat în 2003 de foștii proprietari Dick și Meg Gannon și pentru un număr de ani a servit clienții care soseau cu barca, dar a fost închis după ce insula a fost cumpărată în 2010 de omul de afaceri elvețian Michi Meier.
Knight Frank, agenția care se ocupă de vânzare insulei, spune că proprietarul așteaptă oferte de peste 2,5 milioane de lire sterline (3,1 milioane de dolari). Câteva insule suplimentare sunt scoase și ele în vânzare: insula Sheep de 31,72 acri și micuța insula Glunimore (4,41 acri).
Un responsabil al agenției spune că a primit deja „un număr mare de solicitări de vizionare”.
„Potențialii cumpărători se vor încadra în principal în două categorii; fie o persoană bogată o va cumpăra pentru a o folosi pentru el însuși și o va păstra în regim privat. Sau va fi cineva care va căuta să comercializeze pub-ul și clădirile, să îmbunătățească sau să mărească exploatarea agricolă la sol și, potențial, să meargă pe calea de a fi autosuficient”, spune agenția.