Sari direct la conținut

O jurnalistă care a ridiculizat înălțimea Giorgiei Meloni va trebui să îi plătească despăgubiri

HotNews.ro
O jurnalistă care a ridiculizat înălțimea Giorgiei Meloni va trebui să îi plătească despăgubiri
Giorgia Meloni la summitul NATO de la Vilnius din 2023, FOTO: Lithuanian President Press Offic / UPI / Profimedia

O instanță din Milano i-a ordonat unei jurnaliste să îi plătească premierului Giorgia Meloni despăgubiri de 5.000 de euro după ce a ridiculizat-o într-un mesaj distribuit pe rețelele de socializare, relatează agenția ANSA, citată de Reuters.

Jurnalista Giulia Cortese a primit și o amendă separată, cu suspendare, de 1.200 de euro pentru o altă postare făcută pe Twitter, rețeaua de socializare redenumită „X” de către Elon Musk după ce a cumpărat-o în octombrie 2022.

Instanța i-a ordonat lui Cortese să plătească despăgubiri de 5.000 de euro pentru o postare din octombrie 2021, în care ea a făcut comentarii despre înălțimea lui Meloni pe care judecătorii le-au apreciat ca fiind o formă de „bodyshaming”.

Meloni a dat-o în judecată pe Cortese după ce cele două femei au intrat în mai multe schimburi de replici aprinse pe rețelele de socializare.

Meloni, al cărui partid Fratelli d’Italia se afla în opoziție la momentul respectiv, a luat-o la țintă pe jurnalistă după ce aceasta a distribuit o fotografie trucată cu politiciana alături de fostul lider fascist Benito Mussolini.

Cortese i-a răspuns într-o serie de alte mesaje distribuite pe Twitter, inclusiv unul în care a scris că „nu mă sperii Giorgia Meloni. În fond, ai doar 1,2 metri. Nici măcar nu te pot vedea”.

Diferitele site-uri din Italia estimează înălțimea lui Meloni între 1,58 și 1,63 metri.

Meloni spune că va dona despăgubirile acordate de instanță

Decizia instanței din Milano nu este definitivă, jurnalista având posibilitatea să o atace la o curte de apel. Avocatul lui Meloni a declarat înainte de pronunțarea deciziei că premierul va dona unor organizații caritabile orice eventuale despăgubiri stabilite de instanță.

Organizația Reporteri fără frontiere a denunțat anterior numărul mare de procese intentate jurnaliștilor în Italia anul acesta, motiv pentru care a decis să reevalueze în jos cu 5 locuri poziția ocupată de Italia în indicele său privind libertatea presei în jurul lumii.

Italia este pe poziția a 46-a în raportul World Press Freedom Index din 2024.

Procesul intentat de Meloni lui Cortese nu reprezintă prima ocazie în care politiciana a chemat în instanță jurnaliști.

Anul trecut o instanță din Roma l-a amendat pe jurnalistul și scriitorul Roberto Salviano cu 1.000 de euro, plus plata costurilor legale, pentru că a insultat-o pe Meloni într-o intervenție televizată din 2021 din cauza pozițiilor ei dure privind imigrația ilegală.

Grupurile pentru apărarea libertăţii presei spun că astfel de procese sunt simbolice pentru o cultură din Italia în care persoane publice, adesea politicieni, intimidează jurnaliştii cu procese pe bandă rulantă.

În luna mai a acestui an jurnaliști de la RAI, societatea de radiodifuziune a Italiei, au intrat în grevă pentru a protesta față de ceea ce ei au descris „controlul sufocant” pe care guvernul lui Meloni îl exercită asupra muncii lor.

INTERVIURILE HotNews.ro