O nouă hidrocentrală va fi inaugurată în acest an. Burduja: „Ne luptăm cu forțele care nu vor ca România să fie independentă energetic”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că în cursul acestui an va fi pusă în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița și a dat asigurări că vor fi finalizate toate hidrocentralele începute înainte de 1989.
„Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița, unde ne luptăm cu toate forțele care NU vor ca România să fie independentă energetic (…) România are nevoie de energia sa hidro pentru a-și consolida independența energetică și pentru a-și respecta angajamentele de tranziție energetică”, a afirmat Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook.
Postarea lui Burduja constă într-un mesaj video înregistrat de ministru în timpul unei vizite la hidrocentrala Lotru-Ciunget.
„Cu o putere instalată de peste 510 MW, 82 de captări secundare și peste 150km de galerii subterane, Lotru-Ciunget a fost proiectată să valorifice la maximum potențialul hidroenergetic al râului Lotru și al unui bazin hidrografic de 675 km2. Cifrele sunt efectiv incredibile. Finalizată în anii ’70, această hidrocentrală este dovada vie a unei generații de ingineri și muncitori care au pus România pe harta marilor proiecte energetice ale lumii. În toată amenajarea hidroenergetică Lotru, avem un total de 643MW, aproape cât un reactor nuclear de la Cernavodă!”, a spus Burduja.
Ministrul a evocat specialiștii care au contribuit la realizarea acestui proiect spunând că este necesară finalizarea tuturor proiectelor hidrotehnice care au fost inițiate în acea perioadă.
„În spiritul acestor oameni extraordinari și al efortului depus atunci, îmi asum încă o dată, ca ministru al Energiei, că vom finaliza hidrocentralele începute înainte de 1989”, a mai spus Burduja.
Dispute în justiție
Ministrul spunea, în luna septembrie a anului trecut, că există posibilitatea ca Răstolița să fie dată în folosință din 2024, însă menționa că sunt organizații de mediu care încearcă să blocheze finalizarea hidrocentralelor deja începute.
„Mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte buni”, spunea ministrul Energiei.
Sebastian Burduja afirma că aceste organizaţii „contestă fiecare etapă: aviz de mediu, autorizaţie de construire”. „Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an”, a adăugat ministrul.
Vineri, Tribunalul Cluj a respins cererea de suspendare a avizului de mediu, făcută de către două ONG-uri, ceea ce permite companiei Hidroelectrica să continue lucrările care se află actualmente la nivelul de 90%, ceea ce ar permite funcționarea hidrocentralei de la Răstolița din timpul acestei veri.