O noua linie a orizontului deasupra Capitalei
Bucurestiul a cunoscut multe perioade in care si-a schimbat fata. Dupa 1806, odata cu formarea unei noi structuri administrative au fost reparate strazile, s-au pus bazele retelei publice de iluminat, au fost construite cladiri ca Hanul lui Manuc (1808), spitalul Filantropia (1812) sau Teatrul National (1852). Ultimele decenii ale secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, au completat bogatia urbanistica a Bucurestiului cu alte cladiri monumentale realizate de arhitecti straini si de arhitecti romani care au studiat in Franta. (Articol webPR)
Orizontul Capitalei era dominat in mare parte de acoperisurile cladirilor de maximum trei-patru etaje. Si totusi in perioada interbelica, Palatul Telefoanelor, inalt de 52,5 m, construit intre anii 1929-1934 intr-un stil specific zgarie-norilor americani a depasit limitele vremii. Pana in anii ’70, Palatul Telefoanelor a fost cea mai inalta cladire din Bucuresti si din tara. O alta cladire care depasea inaltimea turlelor unei biserici se afla in Piata Victoriei. Palatul Sturdza a fost inaugurat in 1901 si demolat in 1946 din cauza deteriorarii suferite in timpul razboiului.
Piata veche a Victorieisursa: www.gov.ro
Aspectul orasului a suferit din nou schimbari in cei aproape 50 de ani de comunism. Sistematizarea Bucurestiului a inceput cu demolarea cladirilor vechi si s-a terminat cu aparitia cartierelor dormitor. In tot orasul s-au construit unitati industriale si mii de apartamente, cunoscute si sub denumirea de “cutii de chibrituri”.
In anii perioadei socialiste pe orizontul Capitalei se puteau vedea antenele tv de pe blocurile comuniste de maximum 10-11 etaje, bratele macaralelor si cosurile de fum ale fabricilor din zona. Potrivit recensamantului din 1992, adica la aproape trei ani de la caderea regimului Ceausescu, in Bucuresti erau 109.194 blocuri.
Bucuresti 1984 sursa: www.rezistenta.net
Dupa 1989, Bucurestiul a inceput sa isi schimbe din nou aspectul. In 23 de ani, Hotelul InterContinental care fost cea mai inalta cladire din Romania a fost detronat de mai multe structuri civile construite odata cu intrarea in era capitalista. Prin oras au aparut cladiri cu arhitectura cubista, din beton si fatade din sticla. Se poate observa usor cum in evolutia Bucurestiului fiecare era si-a pus treptat amprenta pe orizontul orasului si astfel, de la acoperisurile de tigla s-a ajuns la turnurile din sticla care aproape ating norii.
Constructia de cladiri inalte de birouri in Capitala a inceput puternic in perioada boom-ului imobiliar, dar s-a oprit odata cu criza economica. Totusi, 2012 a fost anul in care s-a dat startul unei noi ere si pe orizontul Bucurestiului a aparut primul “zgarie-nori”.
Bucuresti 2012sursa: Le Clerk www.skyscrapercity.com
Capitala a ajuns din nou la performanta de a avea cea mai inalta cladire din tara. SkyTower este o cladire de birouri de pe Bulevardul Barbu Vacarescu. Turnul are o inaltime de 137 de metri si 37 de etaje. Suprafata totala a cladirii este de 50.400 mp. SkyTower are zece lifturi de mare viteza care ajung la etajele superioare cu o viteza de 6 metri pe secunda. Aparitia SkyTower a reusit sa transforme din nou orizontul Bucurestiului, iar pana acum nu s-au anuntat alte proiecte care sa depaseasca inaltimea turnului din Floreasca.