Sari direct la conținut

O regiune din Rusia vrea să limiteze, prin lege, vânzarea băuturilor alcoolice în intervalul a două ore pe zi: „Urgență în domeniul sănătății publice”

HotNews.ro
Alcool in Rusia, Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia
Alcool in Rusia, Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

Parlamentarii ruși din regiunea Vologda, situată la nord de Moscova, au propus limitarea vânzării de alcool la o perioadă de două ore în timpul săptămânii, guvernatorul local invocând cifrele „îngrozitoare” referitoare la mortalitate, scrie Reuters.

Guvernatorul regiunii Vologda, Georgy Filimonov, a declarat că 71% din decesele bărbaților apți muncă din regiune sunt legate de consumul de alcool, inclusiv boli precum ciroza hepatică și afecțiunile cardiace.

„Într-un an, incidența alcoolismului a crescut cu 30%. Acesta este un tablou îngrozitor”, a spus el, într-un discurs de opt minute publicat pe canalul său de Telegram, în care a prezentat proiectul de lege drept „o intervenție urgentă în domeniul sănătății publice”.

„Nu putem rămâne indiferenți în timp ce concetățenii noștri mor”, a spus el. „Dacă populația moare, și moare ca într-un război, cine va veni în locul ei?”, a continuat guvernatorul.

Proiectul de lege, în curs de examinare de către legislativul local, ar permite magazinelor să vândă alcool doar între orele 12.00 și 14.00 în zilele lucrătoare, vânzările din weekend și de sărbători nefiind afectate.

Dacă vor fi adoptate, restricțiile vor intra în vigoare pe 1 martie anul viitor.

Problemele demografice au ajuns în prim-plan în Rusia în contextul războiului din Ucraina, în timp ce datele oficiale publicate luna trecută arată că rata natalității din Rusia a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul sfert de secol.

Speranța medie de viață a rușilor a fost de 73,1 ani anul trecut, potrivit statisticilor oficiale. Datele Eurostat din același an arată că cetățenii din țările Uniunii Europene trăiesc în medie 81,5 ani.

Rusia are în mod tradițional unele dintre cele mai ridicate rate ale consumului de alcool din Europa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Liderii ruși și sovietici au încercat în trecut să schimbe obiceiurile privind consumul de alcool, dar cu un succes limitat.

„Se produc daune ireparabile sănătății generațiilor viitoare, economiei, vieții noastre publice, sociale și culturale”, a mai declarat Filimonov. „Și toate acestea se întâmplă în condiții de pace, nu pe linia frontului”, a precizat oficialul local.

Kremlinul a afirmat miercuri că restricții similare nu sunt luate în considerare la nivel federal, după ce un deputat din camera inferioară a parlamentului a declarat unei agenții de presă de stat că susține limitarea treptată a vânzărilor de alcool pe întreg teritoriul Rusiei.

În 2010, Vladmir Putin, pe atunci prim-ministru al Rusiei, a aprobat restricții privind vânzările și producția de alcool, creșterea impozitării și limitarea publicității.

Țarul Nicolae al II-lea, ultimul împărat al Rusiei, a introdus prohibiția în 1914, pe fondul izbucnirii Primului Război Mondial, interzicând vânzarea de băuturi alcoolice tari în majoritatea localurilor.

Dictatorul sovietic Iosif Stalin a abrogat prohibiția în 1925 și a reintrodus sistemul monopolului de stat pentru vodcă, pentru a majora vistieria guvernului.

INTERVIURILE HotNews.ro