Sari direct la conținut

O sansa ratata

Dan Popa's Weblog

Ministrii de Finante din UE nu au reusit dupa cele doua zile de discutii la Madrid (incheiate aseara) sa cada de acord asupra „taxei bancare” care ar fi permis salvarea bancilor intrate ulterior in dificultate. Sefa reuniunii, Elena Salgado (Spania) a explicat ca nu a existat un consens total a celor 27 de tari asupra modului in care s-ar putea aplica noua taxa- asupra bancilor sau asupra tranzactiilor financiare. „Trebuie sa continuam discutiile asupra diverselor metode de rezolvare a crizelor. In acest moment, nicio decizie nu a fost inca luata”, a spus Salgado, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Optiunile erau fie ca bancile sa constituie un fond de salvare mobilizabil in cazul unei viitoare crize, fie instituirea unei taxe pe tranzactiile financiare care ar fi putut aduce 400 de miliarde de dolari pe an. Comisarul pentru servicii financiare Michel Barnier a cerut statelor participante sa adopte principiul „poluatorul plateste”, promitand sa elaboreze pana in iunie un plan concret despre cum ar trebui sa arate taxa.

Detaliile si modul de functionare al acestui fond de salvare vor fi asadar stabilite cel mai devreme in vara, cu sanse reduse totusi de a fi adoptate unanim. In octombrie va urma o alta intalnire Ecofin mai specifica, referitoare la contributiile de primit, si care va lua forma unei initiative legislative in 2011. Agentia spaniola de presa EFE precizeaza ca, desi nu a declarat acest lucru in discurs, comisarul Barnier a lasat sa se inteleaga ca o optiune ar fi ca acest fond sa fie constituit din reunirea fondurilor nationale, coordonate.

Iar in acest caz, cand riscul unui faliment ar aparea la o entitate financiara transnationala, diferitele fonduri nationale vor fi nevoite „sa imparta sarcina”, cu contributii pentru salvarea respectivei banci. Cu toate acestea, Barnier a recunoscut ca acest principiu este foarte complex, si ar putea isca reticente din partea statelor membre. De aceea, comisarul european a cerut o solutie agreata de toate tarile, pentru gasirea unui mecanism mai bun de supraveghere si prevenire a viitoarelor crize, dat fiind faptul ca in joc se afla credibilitatea politica a UE si stabilitatea economica.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro