O scurta istorie a alegerilor prezidentiale organizate dupa 1989. Cine va castiga in 2009?
Cunoscuta si sub numele de “duminica orbului”, data de 20 mai 1990 a consfintit victoria categorica a d-lui Ion Iliescu, acesta primind un numar de 12.2 milioane voturi, respectiv 85% din total, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Acest rezultat a reprezentat cea mai mare frauda morala din istoria recenta a Romaniei, dusa la indeplinire cu largul concurs al unui popor indobitocit, proaspat iesit din intunericul comunismului.
Rata de participare la vot a fost de 86%, procent care nu cred ca va mai fi inregistrat vreodata.
- 1992
La doar doi ani de la “duminica orbului” s-au organizat din nou alegeri, de data aceasta dl Iliescu fiind nevoit sa intre in turul doi, unde l-a invins pe dl Constantinescu, o tanara speranta la momentul respectiv.
Numarul voturilor acordate castigatorului a fost de 5.6 milioane in primul tur si 7.4 milioane in al doilea tur, remarcabil fiind faptul ca in doar doi ani, dl Iliescu a pierdut aproximativ 5 milioane de voturi. Nu suficiente insa.
Rata de participare la vot a fost de 76%.
- 1996
Dupa ce in primul tur de scrutin, dl Iliescu a luat 4 milioane de voturi, iar dl Constantinescu doar 3.6 milioane, in turul doi situatia s-a rasturnat, astfel ca invingator a iesit cel care mai tarziu avea sa se declare scarbit de politica si invins de securitate.
Absolut antologica a ramas intrebarea pe care, la o dezbatere ce a avut loc la TVR, candidatul CDR i-a adresat-o celui ce avea sa piarda alegerile: “credeti in Dumnezeu, domnule Iliescu?”. Domnul Iliescu nu a crezut, asa ca a pierdut.
Rata de participare la vot fost de 76%.
Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.