Sari direct la conținut

O serie TV de Paște face furori pe Netflix. „Testament – Povestea lui Moise” e despre destinul profetulului biblic, descris cu limbajul prezentului

HotNews.ro
Secventa din „Testament: Povestea lui Moise”, Foto: Hotnews
Secventa din „Testament: Povestea lui Moise”, Foto: Hotnews

​”Testament – Povestea lui Moise” e o docudramă, gen foarte la modă, și se adresează inclusiv publicului tânăr, indiferent de credințele acestuia. Asta a și plăcut, asta a și înfuriat.

Un preot, un rabin și un imam intră într-un bar. Tânăra barmaniță își lasă jos telefonul și întreabă „Cu ce vă pot servi?”. Preotul răspunde „Bună ziua, copila mea. Tocmai discutam despre povestea lui Moise, care ar putea fi de interes pentru tine. Este despre slujire, răbdare și…”, „Lasă-mă să te opresc, părinte”, îl întrerupe barmanița. „Înainte să vă lansați în povestea dumneavoastră, poate ar dori să comande rabinul?”, întreabă ea.

Rabinul se întoarce către barmaniță și îi spune: „Ah, mulțumesc domnișoară. Dar setea mea este ca a evreilor ce rătăcesc în deșert: neînsemnată comparativ cu misiunea sfântă a celui mai mare profet al nostru”. Barmanița se uită la imam. „Bănuiesc că sunteți de acord?”. „Absolut răspunde el. Povestea lui Moise poartă o mare înțelepciune. Ea merită să fie auzită”.

„Deci s-a decis”, spune barmanița. Își ia telefonul, își pune căștile și îi ignoră pe cei 3 oameni ai credinței de la tejghea.

Consternat, preotul întreabă: „Scuză-mă, dar cum rămâne cu povestea noastră?”

„Nu vă deranjați, tipii mei. O am chiar aici”, le răspunde barmanița. Ea se întoarce să le arate ecranul telefonului, pe care logoul Netflix se estompează și lasă loc unui titlu: „Testament: Povestea lui Moise”.

Miniseria despre Moise, în topul celor mai urmărite seriale ale Netflix

Seria Netflix a intrat săptămâna aceasta în topul celor mai vizionate seriale în România ale platformei americane de streaming. Motivul e evident: oamenii se uită la el înaintea Paștelui. Însă cât de reușită e această adaptare nouă a poveștii biblice imortalizată de filmul „Cele Zece Porunci” din 1956, cu Charlton Heston și Yul Brynner, sub regia cineastului american Cecil B. DeMille?

Cu bancul de mai sus, deși nu foarte amuzant, își începe site-ul de specialitate IndieWire recenzia despre serialul Netflix. Chiar dacă el necesită de asemenea să ne imaginăm, printre altele, că un imam ar intra vreodată într-un bar, bancul e foarte bun ca descriere pentru „Testament: Povestea lui Moise”.

De ce? După cum remarcă mai mulți critici de film, miniseria încearcă să aducă povestea biblică în fața unui public mai tânăr, care poate nu ar fi interesat să se uite la un film lansat cu mai bine de jumătate de secol în urmă, precum „Cele Zece Porunci”.

Sigur, povestea lui Moise a fost adaptată ulterior și în alte filme și seriale, dar în mod real nicio altă producție nu s-a ridicat la înălțimea lungmetrajului lui DeMille și adaptările mai recente au fost uitate rapid.

„Testament: Povestea lui Moise” vrea să fie un serial mai altfel despre personajul bibilic

Primul lucru care sare în ochi cu privire la „Testament” e că, la fel ca alte producții istorice lansate de Netflix în ultimii ani, el nu e un serial propriu-zis. E o „docudramă” care îmbină scene narative cu secvențe în care sunt consultați diferiți experți pentru a oferi comentarii pertinente despre evenimentele ilustrate.

„Cele trei episoade duc povestea lui Moise mult mai adânc decât înțelepciunea convențională generată de orele de istorie și Charlton Heston; cu alte cuvinte, chiar și când te gândești că îl știi pe Moise, nu ai nicio idee”. Așa este descrisă docuseria pe Tudum, un site de știri al Netflix, folosit de compania americană pentru a-și promova diferitele filme, seriale și alte producții.

Articolul de pe Tudum include și câteva comentarii făcute de producătorii seriei, Emre Sahin și Kelly McPherson.

„Oricine a văzut ‘Cele Zece Porunci’ când era copil știe foarte bine elementele mai epice ale poveștii: tufișul în flăcări, urgiile, Pesahul, Marea Roșie și, bineînțeles, Cele Zece Porunci. Pe noi ceea ce ne-a atras cu adevărat a fost misterul vieții lăuntrice a lui Moise, zbaterile sale privind propria identitate, propriile îndoieli, umanitatea sa”, spun cei doi.

Tudum îl citează și pe unul dintre experții consultați pentru miniserie.

„Totul despre viața sa, provocările sale, lucrurile prin care a trecut și ceea ce a făcut el – nu există o bucățică din acestea care să nu fie relevante pentru noi astăzi. Luați aminte când oamenii suferă? Luați atitudine sau păstrați tăcerea? Justiția socială a început cu Moise”, afirmă rabinul Shlomo Einhorn în chiar primul episod al „Testament: Povestea lui Moise”.

Ce spun criticii de film

Cei de la IndieWire notează că Einhorm nu e singurul expert citat în serial care face comentarii în această notă, fiind cât se poate de clar că Netflix încearcă să facă pe plac publicului mai tânăr, care a crescut într-un climat cultural diferit.

De exemplu, dr. Dr. Carol Meyers, o expertă în studii biblice de la Universitatea Duke, sugerează să ne amintim de actul de sfidare al evreicelor care au refuzat să ucidă băieții nou-născuți la ordinele faraonului ca fiind „primul act de nesupunere civică din istorie”.

Rabinul Maurice Harris subliniază la rândul său riscurile „extraordinare” pe care femeile și le-au asumat pe a-l proteja pe Moise când s-a născut. Într-o scenă care se distanțează de textul biblic, Moise se comportă chiar supus în fața soției sale.

„’Testament: Povestea lui Moise’ e mai mult dramă decât documentar, dar defectele s-ar putea să fie prea mult pentru spectatorii religioși”, concluzionează cunoscuta critică de film Danielle Solzman.

„Creștinismul, iudaismul și islamul îl recunosc toate pe Moise ca profet, dar ele nu interpretează importanța lui Moise în același fel (…) Netflix trece cu vederea diferențe semnificative de opinie, oferind o versiune sincretică asupra dătătorului de legi”, notează și Collin Garbarino de la revista creștină americană World.

Telespectatorii au fost impresionați de povestea lui Moise

Sigur, nu toate recenziile sunt negative. De exemplu, criticul Joel Keller de la site-ul Decider afirmă că „Testament: Povestea lui Moise” este „una dintre ‘docudramele’ mai bune de când am asistat la acest tip de serie hibrid devenind la modă”.

El spune că miniseria Netflix este mai bună decât alte producții din genul respectiv „în principal datorită interpretărilor bune ale actorilor, poveștii coerente, și interviurilor cu experți care adaugă la firul narativ, în loc să îl întrerupă”.

Per total însă, pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes „Testament: Povestea lui Moise” are o rată de aprobare de 38% din partea criticilor de film și de 48% de la spectatorii de rând. Trebuie precizat totuși că numărul de recenzii luate în considerare este foarte redus.

Pe IMDb, unde poată vota liber toată lumea, miniseria Netflix despre Moise stă ceva mai bine, cu o notă medie de 6,2 / 10 din 3.000 de recenzii.

Aproape o treime dintre acestea sunt însă note de 1, ceea ce nu doar că trage mult în jos media, ci sugerează puternic că a deranjat într-adevăr sensibilitățile unora dintre spectatorii credincioși, cum anticipau o parte a criticilor că se va întâmpla.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro