Sari direct la conținut

O singura rasa: rasa umana

Jeopardy

Barack Obama a devenit al 44-lea presedinte al SUA. Alegatorii americani, si nu numai, spera ca noul presedinte SUA va aduce o schimbare atat de necesara in aceasta perioada: de la un nou inceput si relansare economica, la un nou rol al SUA in politica internationala: de la pacea in Orientul Mijlociu si pana la reforme in domeniul protectiei mediului. Desigur, viitoarele politici americane nu vor multumi pe toata lumea si s-ar putea ca dl. Obama sa-si deceptioneze alegatorii, chiar si pe cei mai entuziasti suporteri care acum ii strang mana la Washington.

Alegerea dlui. Obama a starnit si numeroase discutii atat in presa internationala cat si in cea romaneasca, insa nu din prisma politicilor propuse, cat datorita culorii pielii: ca ar fi primul presedinte american de culoare (adica nu alb).

In presa romaneasca am vazut titluri precum “Povestea celui care a scris istorie devenind primul presedinte american de culoare”. In Anglia am vazut emisiuni la BBC unde discutau daca si cand ar fi posibil sa aiba un prim-ministru de culoare. Co-presedintele Partidului Verzilor (ecologist) din Germania, de origine turca, a fost prezentat in presa internationala drept “Barack Obama al Germaniei”. Postul francez France24 a gazduit o serie de dezbateri despre cine ar putea deveni un Obama francez, adica un presedinte al Frantei de culoare (adica nu alb).

Cred ca astfel de discutii, despre culoarea unuia sau altuia, nu mai sunt la locul lor in secolul 21: tarile sunt din ce in ce mai inter-conenctate: criza financiara si economica a cuprins tot globul, situatia tensionata dintr-o tara sau alta are impact asupra intregii lumi (de exemplu un atac terorist asupra unor conducte de petrol in Nigeria se vede imediat pe pietele internationale, la fel razboaiele dintr-o parte sau alta a lumii); problemele de mediu dintr-o tara au impact si asupra altor tari, daca nu cumva asupra intregului glob.

Avem atatea lucruri care ne leaga, chiar daca ne aflam in Romania, in Anglia, in Rusia, Asia, America sau Africa. Culoarea pielii cred ca nu mai trebuie sa conteze: suntem cu totii membri ai aceleiasi rase: rasa umana.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro