Sari direct la conținut

O stațiune de schi din Alpii francezi se închide definitiv pentru că nu este suficientă zăpadă / Teleschiurile vor fi pur și simplu demontate

HotNews.ro
telescaunul din La Sambuy , Foto: Geoffrey Bire / AFP / Profimedia
telescaunul din La Sambuy , Foto: Geoffrey Bire / AFP / Profimedia

La Sambuy, un oraș care administrează o stațiune de schi în apropiere de Mont Blanc în Alpii francezi, a decis să-și demonteze teleschiurile, deoarece încălzirea globală i-a redus sezonul de schi la doar câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că nu mai este profitabil să le țină funcționale, relatează CNN.

„Înainte, aveam zăpadă practic de la 1 decembrie până pe 30 martie”, a declarat primarul din La Sambuy, Jacques Dalex, pentru CNN.

Iarna trecută, însă, au fost doar „patru săptămâni de zăpadă și chiar și atunci, nu a fost prea multă zăpadă”, a adăugat el. Asta însemna că „foarte repede, sunt expuse pietre și roci pe pârtie”.

Edilul a spus că nu a putut să țină pârtia de schi deschisă decât mai puțin de cinci săptămâni în lunile ianuarie și februarie, iar stațiunea se confruntă cu o pierdere operațională anuală de aproximativ 500.000 de euro. Doar menținerea teleschiurilor costă 80.000 de euro pe an.

La Sambuy nu este o stațiune mare, cu doar trei teleschiuri și o mână de pârtii care ajung până la o înălțime maximă de 1.850 de metri, dar pentru că avea pârtii atât pentru experți, cât și pentru începători și bilete de acces relativ ieftine stațiunea era foarte populară printre familii.

Vara aceasta, când a venit momentul critic pentru planificarea sezonului de iarnă, Primăria La Sambuy a luat decizia de a închide stațiunea pe care o conduce din 2016.

Deși infrastructura sa de schi urmează să fie demontată cât mai curând posibil, primarul speră că orașul poate atrage în continuare vizitatori.

De altfel, potrivit unui studiu ce a fost publicat în revista ştiinţifică Nature Climate Change în august, aproximativ jumătate dintre staţiunile de schi din Europa se confruntă cu riscuri ridicate de deficit de zăpadă dacă încălzirea climei globale va determina temperatura medie globală să crească cu 2 grade Celsius. Utilajele de zăpadă artificială nu vor putea să compenseze decât parţial absenţa zăpezii naturale

În scenariul în care temperatura medie creşte cu 3 grade Celsius în acest secol, 91% dintre staţiunile de schi din Europa se vor confrunta cu riscul de a avea prea puţină zăpadă pentru a permite practicarea sporturilor de iarnă.

Dacă încălzirea climei globale va fi de 4 grade Celsius, atunci aproape toate staţiunile de schi de pe continentul european riscă să se confrunte cu o penurie de zăpadă.

Europa este un centru major pentru schi la nivel global, întrucât găzduieşte aproximativ jumătate dintre staţiunile de acest tip din lume. Studiul a analizat 2.234 de staţiuni din 28 de ţări din Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro