Sari direct la conținut

"O zecime din populatie este infectata cu virusul hepatitei B sau C, unul dintre cele mai rele genotipuri. Ce facem, ii tratam pe copii sau pe batrani?"

HotNews.ro

Un milion de romani sunt infectati cu virusul hepatitei C. Si inca pe atat, cu virusul hepatitei B. Ocupam locul 1 in UE ca numar de cazuri si locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii din cauza bolilor hepatice. Doctorul Florin Caruntu, de la Institutul de boli infectioase prof. dr. Matei Bals, a stat de vorba cu HotNews.ro despre problema majora a infectarii in masa cu virusul hepatitei C.

Context:

Hepatita C este o boala determinata de un virus si caracterizata prin infamatia ficatului si, in multiple cazuri, prin leziuni permanente ale tesutului hepatic. Cele mai des intalnite tipuri de hepatita virala sunt hepatitele A, B si C. Hepatita B, cat si hepatita C pot provoca leziuni permanente la nivelul ficatului si, in multe cazuri, chiar decesul pacientului.

Virusul hepatitei C a fost descoperit in 1989. Pana in acel moment, erau inregistrate multe cazuri de pacienti cu hepatita aparent de origine virala.

Boala de origine necunoscuta era denumita hepatita non-A, non-B. In 1990 a fost pus la punct un test pentru identificarea indivizilor infectati cu hepatita C si s-a demonstrat ca virusul hepatitei C este vinovat pentru majoritatea cazurilor de hepatita non-A, non-B. Spre deosebire de alte tipuri de hepatita, peste 80% din totalul infectiilor cu HVC (hepatita virala C) se cronicizeaza si se soldeaza cu afectiuni la nivelul ficatului. Impreuna cu hepatita B, hepatita C reprezinta cauza a 75% din totalul bolilor de ficat in intreaga lume.

HotNews.ro: Cat din populatia Romaniei este afectata de virusul hepatitei C?

Dr. Florin Caruntu: Nu exista un studiu oficial facut de Ministerul Sanatatii sau un studiu epidemiologic serios. Este in momentul de fata in curs un studiu care este sponsorizat de o firma de medicamente, care s-a desfasurat in cateva judete. Din pacate, acest studiu are o mare problema si anume faptul ca nu include oameni peste 65 de ani si nici copii sub 18 ani. Au ales un segment de populatie care s-ar preta la tratamentul cu interferon, adica intre 18 si 65 de ani. Si atunci prevalenta este mai mica decat cea pe care o cunoastem noi, care este de 4,9%, 4,5% din ce studii avem disponibile in momentul de fata.

La nivel de Organizatie Mondiala a Sanatatii (OMS), statisticile indica in cazul nostru 4,5% din populatie, ceea ce este un numar foarte mare. Avem un milion de romani infectati cu virusul hepatitei C. Si daca punem inca 5% infectati cu virus B, inseamna ca 10% din populatie au o infectie cu virus B sau C. Suntem potentiali agenti, pentru ca aceste doua infectii evolueaza in timp spre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Chiar daca prevalenta ar fi sub 4,9%, cifra indicata de OMS [4,5%] oricum este foarte mare, ne aflam la o prevalenta dubla fata de restul tarilor din comunitatea europeana.

Aproape 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C sunt la noi in tara

HotNews.ro: Cat la suta dintre ei sunt tineri?

Dr. Florin Caruntu: Trebuie sa fac o paranteza. Din pacate, in Romania, aceasta populatie este infectata cu virus C, genotip 1, care este cel mai prost, ca sa zic asa, cel mai pacatos genotip pentru ca raspunde cel mai prost la tratament. Necesita o durata de tratament de 1 an de zile, spre deosebire de genotipul 2 si 3 unde sunt suficiente tratamente de 4-6 luni. Si da o rata mare de recaderi post-tratament acest genotip 1.

In general, exista doua categorii mari de pacienti: in primul rand, sunt pacienti mai in varsta, care au fost infectati, majoritatea, inainte de 1989 si inainte de 1995. Virusul a fost descoperit in 1989 si primele teste comerciale de depistare a anticorpilor au aparut in 1992.

Avem un milion de romani infectati cu virusul hepatitei C. Si daca punem inca 5% infectati cu virus B, inseamna ca 10% din populatie au o infectie cu virus B sau C. Suntem potentiali agenti, pentru ca aceste doua infectii evolueaza in timp spre hepatita cronica sau ciroza hepatica.

Dr.Florin Caruntu

La noi in tara sangele a inceput sa fie testat si s-au facut uzual teste de hepatita C de prin 1995. Cei care sunt mai in varsta au toate sansele sa fi fost infectati anterior prin transfuzii de sange, prin instrumentar insuficient sterlizat, prin operatii, o gramada de femei care inainte de 1989 au facut chiuretaje, avorturi in afara sistemului sanitar sau in conditii precare.

Sunt oameni care au o evolutie mai veche a bolii, a hepatitei C si ii gasim acum cu ciroza hepatica. La 21,6% din populatia Romaniei, prevalenta infectiei ar fi de 4,9% dupa studiile profesorului Molnar de epidemiologie de la Cluj. Polonia are 0,7%, Republica Ceha 0,5%, Ungaria 2%, Bulgaria 1%.

Romania ocupa locul 1 ca numar de hepatite C inregistrate si locul 4 in Europa ca rata a mortalitatii datorata bolilor hepatice. 44,5% din decesele inregistrate au cauza hepatica la suta de mii de locuitori fata de media europeana de 15 decese la suta de mii de locuitori. Concluzia este ca aproape 10% din cele 12 milioane de persoane din Europa infectate cu virusul C sunt la noi in tara. Aceasta este categoria de oameni in varsta, care au fost in general infectati inainte de 1989 sau inainte de 1992 si care sunt intr-un stadiu avansat al bolii, fibroza avansata, multi dintre ei chiar ciroza.

A doua categorie mare este cea a tinerilor, cea a celor foarte tineri, in jur de 20 de ani si care se inscriu in rata pacientilor cu comportament la risc. Transmiterea virusului nu mai are loc, in cazul lor, prin transfuzii de sange sau instrumentar, ci prin comportament la risc. Sunt foarte multi drogati, trec seringa de la unul la celalalt si astfel se infecteaza. Daca intr-un grup de 10-20 de tineri care se drogheaza, o persoana e infectata, o sa constati ca practic toti au hepatita C. Acesta este tiparul de infectie in tarile occidentale, la drogati.

Dr. Florin Caruntu
Foto: Hotnews

La noi mai putin [sesizam acest fenomen], pentru ca sunt mai putin drogati sau nu exista depistari. Mai sunt cei cu relatii sexuale neprotejate, multiple, intamplatoare, cei cu piercing-uri, cu tatuaje, aceasta este categoria de tineri care sunt mai expusi. Intre aceste doua categorii exista o pleiada intreaga de populatie activa de 30-40 de ani, la care ne punem intrebarea: de unde s-au infectat? Probabil exista in continuare un risc inclusiv la nivelul sistemului sanitar, stomatologic. Exista risc de infectii chiar in afara spitalelor, stim ca la noi exista o predispozitie ca reparatul Daciei in fata blocului, cu asistenta din bloc care face injectii la tot cartierul. Nu stii niciodata cat de bine sterlizate sunt instrumentele cu care umbla.

Mai sunt pacientii care fac dializa si care sunt foarte expusi, cei care fac transfuzii de sange, dar acestea sunt categorii mai mici. Caile de transmitere, practic, sunt cele sangerande. Infectii, transfuzii, operatii, drogul intravenos, utilizarea obiectelor de toaleta daca unul dintre membrii familiei este infectat. Se poate transmite si pe cale sexuala, dar mult mai putin si este mult mai mica transmiterea pe cale verticala, de la mama la copil.

HotNews.ro: De ce reprezinta o problema majora de sanatate publica?

Dr. Florin Caruntu: In primul rand, din cauza numarului foarte mare de potentiali pacienti. In al doilea rand, din cauza implicatiilor, pentru ca evolutia bolii este in majoritatea cazurilor grava, spre ciroza. Si pentru ca implica metode de tratament costisitoare. Tratamentul si diagnosticul sunt foarte scumpe, se ridica la nivel de mii si mii de euro. Nu trebuie sa ne gandim numai la costul bolii, ci si la costul medicamentelor sau al diagnosticului. Majoritatea acestor pacienti ajung la o boala care ii invalideaza partial sau total. Trebuie sa ne gandim si la costurile sociale.

Pacientii se pensioneaza mai devreme, nu sunt apti de munca, au concedii medicale, practic, sunt o povara pentru societate, pentru ca ei sunt pacienti cronici. Un pacient cu ciroza poate sa o duca foarte bine multi ani si toata perioada asta el e legat de sistemul sanitar. Sunt costuri, sunt diagnostice, sunt tratamente, vizite la doctor.

La noi in tara sangele a inceput sa fie testat si s-au facut uzual teste de hepatita C de prin 1995. Cei care sunt mai in varsta au toate sansele sa fi fost infectati anterior prin transfuzii de sange, prin instrumentar insuficient sterlizat, prin operatii, o gramada de femei care inainte de 1989 au facut chiuretaje, avorturi in afara sistemului sanitar sau in conditii precare.

Dr.Florin Caruntu

Din pacate, sunt multi pacienti care nu sunt diagnosticati cum trebuie, asta este o alta particularitate a infectiei cu virus C. 30-40% din pacienti au analize perfect normale. Datorita acestui program de evaluare a starii de sanatate a populatiei, au fost depistati o multime de pacienti noi.

O particularitate a acestei boli este faptul ca, de obicei, este asimptomatica, pe oameni nu-i doare nimic. De aceea trebuie testati in primul rand pacientii care au fost inregistrati cu factor de risc: femeile care stiu ca au facut avorturi, chiuretaje, operatii, pacientii care au facut tratamente injectabile multiple, care au avut mai multi parteneri sexuali, tinerii care se drogheaza, personalul medical, doctori care au avut contact tot timpul cu sangele. Este o boala care afecteaza personalul medical, sistemul sanitar.

Cu cat il diagnostichezi mai repede si cu cat incepi tratamentul mai repede, cu atat pacientul raspunde mai bine

HotNews.ro: Ce ar trebui sa faca un pacient care descopera ca este infectat cu virusul hepatitei C? Care sunt pasii?

Dr. Florin Caruntu: In momentul in care pacientul este diagnosticat, el intra pe un algoritm, pe o filiera de diagnostic si tratament care este bine pusa la punct, unde exista posibilitati si mijloace de tratament comparabile cu orice tara din Europa Occidentala.

Pacientul trebuie sa-si faca o evaluare a starii functionale a ficatului, a altor boli, daca are, pentru ca sunt foarte multi pacienti care au diabet sau au o afactiune tiroidiana pentru ca aceasta infectie declanseaza de multe ori reactii imunologice autoimune din partea organismului si poate sa se asocieze si cu alte boli: diabet, tiroidita, boli de rinichi, boli de piele.

Pacientii care au diabet ar trebui testati de hepatita cu virus C pentru ca s-a demonstrat ca proportia celor infectati cu virus C este mult mai mare. Se evalueaza starea ficatului, se face ecografie, viremie, ulterior se fac analize pentru functia hepatica, si, dupa ce avem aceasta evaluare, se vede daca pacientul are sau nu nevoie de tratament antiviral. Ideea este ca diagnosticarea si tratamentul precoce maresc sansele de tratament. Cu cat il diagnostichezi mai repede si cu cat incepi tratamentul mai repede, cu atat pacientul raspunde mai bine. Pe de alta parte, nu este o urgenta, pe parcursul unei infectii cronice care evolueaza zeci de ani.

Nu stati linistiti daca: – nivelul transaminazelor (TGP) este crescut; dar aceasta modificare poate sa nu apara – analiza anticorpilor este insa primul indiciu clar: cere la laborator analizaAc Anti-HAV; Ac Anti-HBc; Ac Anti-HCV (analize de sange) – Cel putin 75 % dintre pacientii cu hepatita acuta C dezvolta intr-un final infectie cronica. – Cu timpul, infectia cu virusul hepatitei C poate duce la cancer hepatic, insuficienta hepatica sau ciroza — cicatrizarea ireversibila a ficatului, potential fatala.

Ghid Medical Online

Faptul ca amana tratamentul o luna, doua, trei, asta nu are implicatii majore. Insa nici sa stai ani de zile netratat pentru ca o boala evolueaza incet, dar sigur. Si atunci el intra pe o filiera de diagnostic care, in momentul de fata, se face prin medici de medicina interna. Se evalueaza pacientul, daca are indicatie de tratament antiviral si atunci se face dosar. Pacientul trebuie sa depuna dosarul la Casa de Asigurari, de acolo trece pe o lista de asteptare si, in functie de punctaj, primeste aprobarea de tratament.

Tratamentul este gratuit. Sunt analize care sunt costisitoare, in spital se fac gratuit. In alte parti, pacientii sunt pusi sa plateasca pentru ca spitalele si policlinicile din judetele respective nu au atatea posibilitati economice. Pacatul la noi este ca exista atat de multi pacienti, incat fondurile vor fi insuficiente, deoarece costurile sunt foarte mari.

Hepatita C este singura infectie virala unde exista sansa mare de eradicare definitiva a virusului

HotNews.ro: Cat dureaza pana un pacient intra pe lista Casei de Asigurari?

Dr. Florin Caruntu: Listele de asteptare se alcatuiesc in functie de un anumit punctaj, care se fac in functie de gravitatea bolii. Pe de o parte, au o logica [aceste liste], pe de alta parte, nu exista logica. Cu cat ai boala intr-un stadiu mai avansat, e mai logic sa tratezi un om care are o boala avansata, ciroza, sa zicem. Pentru ca este ultima sansa sa mai faci ceva. Daca apar complicatii sau boala avanseaza prea mult, el nici nu mai are indicatie de tratament, e periculos sa-l tratezi.

Ce facem, avem grija de copii sau de batrani? Practic, ar trebui sa avem grija de toata lumea. Acum se prioritizeaza lucrurile. Durata de asteptare poate sa fie de la cateva luni la cativa ani.

Dr.Florin Caruntu

Pentru ca tratamentul are efectele lui adverse. Alegi sa tratezi oamenii tineri, cu boala incipienta ca sa nu ajunga in acel stadiu de boala avansata. Si aici este o particularitate: cu cat boala este mai recenta, cu cat este mai putin avansata si leziunile hepatice sunt mai mici, cu atat pacientul raspunde mai bine la tratament, am un procent mai mare de raspuns la tratament daca il tratez mai repede.

Aici este intrebarea: ce facem, avem grija de copii sau de batrani? Practic, ar trebui sa avem grija de toata lumea. Acum se prioritizeaza lucrurile. Durata de asteptare poate sa fie de la cateva luni la cativa ani. Din pacate, in aceasta perioada boala avanseaza, trebuie repetate analize tot timpul ceea ce inseamna bani in plus, timp pierdut si de pacienti si de medic, o povara in plus pentru sistemul sanitar. Ideal ar fi, dupa ce l-ai diagnosticat, sa-l tratezi in momentul respectiv.

Hepatita C este practic singura infectie virala unde exista sansa mare de eradicare definitiva a virusului prin tratament antiviral, in momentul de fata prin interferon.

HotNews.ro: Cat costa tratamentul unui pacient cu hepatita C?

Dr. Florin Caruntu: Este usor sa-ti faci o idee daca te uiti la preturile care sunt publice pe site-ul ministerului. Am facut si noi niste calcule. In momentul de fata, o parte din tratament, viremii si din diagnosticare sunt suportate de firmele farmaceutice care produc aceste antivirale. Un tratament de un an de zile cu interferon ar fi in jur de 45.000 de RON. Astea ar fi costurile, fara o parte din pastile, ribavirina, care trebuie administrate pe parcursul tratamentului. Practic, din costurile ribavirinei pe un an de zile, trei sferturi, 75% este suportat de catre firma de medicamente, care le da sub forma de tratament gratuit. In functie de produs, costul tratamentului este in jur de 50-60.000 RON. 45.000 este tratamentul pentru hepatita B, unde tratamentul este fara ribavirina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro