Sari direct la conținut

Oase puternice și imunitate de fier? Începe cu „Doza Zilnică de Lactate”: Dr. Mihaela Bilic: „Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu”

Oase puternice și imunitate de fier? Începe cu „Doza Zilnică de Lactate”: Dr. Mihaela Bilic: „Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu”
Doza zilnică de lactate Foto: Lactalis

Laptele este primul aliment pe care îl consumăm odată veniți pe lume și singurul care poate revendica, indiferent de epocă sau de localizarea geografică, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Așa își începe pledoaria pentru lapte dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai experimentați medici specialiști nutriționiști din România.

Dacă laptele este alimentul indispensabil pentru copii, consumul de produse lactate și brânzeturi constituie la adulți un marker al identității culturale și sociale. Laptele este un produs polimorf, adică se poate bea, dar poate fi în același timp mâncat, sub formă de iaurt, brânză, cremă sau încorporat ca ingredient în diferite preparate culinare. Procesul prin care acest produs natural este transformat într-o gamă complexă de alimente ține de tradiția și evoluția fiecărui popor.

Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care sunt prezente toate elementele nutritive de bază, în proporții optime și cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Pe lângă procentele echilibrate de proteine (3-3,5%), glucide (4 – 5%) și lipide (3,5-4,5%), în lapte găsim toate mineralele indispensabile vieții, ne explică dr. Mihaela Bilic.

„Pentru sănătatea noastră avem nevoie zilnic de 1 g de calciu, indiferent de sex, vârstă sau activitatea desfășurată. Iar laptele reprezintă cea mai bună sursă de calciu, pentru că este standardul de referință pentru solubilitatea, absorbția și disponibilitatea calciului în organismul uman. O porție de calciu înseamnă 300 mg, adică 1 pahar de lapte dulce, 2 iaurturi mici, 1 cutie de brânză proaspătă, 1 «triunghi» de cașcaval sau 2 linguri de parmezan ras. În fiecare zi trebuie să consumăm trei astfel de porții de calciu, adică Doza Zilnică de Lactate. Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu putem găsi un lapte pe gustul nostru!”, spune dr. Mihaela Bilic.

Conform dr. Mihaela Bilic, beneficiile consumului dozei zilnice de lactate se regăsesc nu numai la nivelul sistemului osos și al celui digestiv, ci și în creșterea rezistenței la boli sau în micșorarea tensiunii arteriale.

Laptele și produsele lactate conțin un ansamblu de compuși naturali (minerale, aminoacizi esențiali, bacterii lactice, fosfolipide), cu o valoare biologică și o eficiență ce nu pot fi egalate de niciun alt aliment, ne mai spune dr. Mihaela Bilic. „Prin aportul de calciu, fosfor și proteine, laptele e alimentul ideal pentru o creștere osoasă optimă, fiind produsul de referință în prevenția nutrițională a osteoporozei. Elementele nutritive din lapte «consolidează»  nu numai oasele, dar și sistemul imunitar, dinții, reduc tensiunea arterială și contribuie la menținerea echilibrului ponderal”.

Vă invităm să explorați, mai departe, un infografic pe înțelesul tuturor, despre calitățile și beneficiile laptelui, realizat împreună cu dr. Mihaela Bilic.

Alte beneficii ale consumului de lapte

Pe lângă rolul esențial în sănătatea oaselor și a sistemului imunitar, laptele și produsele lactate oferă numeroase alte beneficii pentru organism:

Susținerea masei musculare – Proteinele din lapte, în special cazeina și zerul, contribuie la menținerea și dezvoltarea masei musculare. Acestea sunt esențiale atât pentru persoanele active, cât și pentru cei care își doresc un aport echilibrat de proteine de calitate.

Hidratarea organismului – Datorită conținutului său ridicat de apă (aproximativ 87%), laptele este o sursă excelentă de hidratare, oferind în același timp nutrienți esențiali.

Reducerea riscului de diabet de tip 2 – Unele studii arată că un consum regulat de lactate poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducând astfel riscul apariției diabetului de tip 2.

Efect relaxant și îmbunătățirea somnului – Triptofanul, un aminoacid esențial prezent în lapte, este cunoscut pentru efectul său benefic asupra calității somnului, ajutând la relaxare și reducerea stresului.

Laptele este un aliment complet și valoros, esențial pentru o nutriție echilibrată. Indiferent dacă îl bem zilnic sau îl includem în diverse preparate, rămâne un aliat de încredere pentru sănătatea noastră pe termen lung.

Articol susținut de Lactalis