Sari direct la conținut

Obama – Medvedev, intalnirea de pe 6 iulie. Si impactul asupra Romaniei

Jeopardy

Intre 6 si 8 iulie, adica peste 2 saptamani, va avea loc la Moscova intalnirea dintre Barack Obama, presedintele SUA, si conducerea Rusiei. Ce impact va avea aceasta intalnire asupra Romaniei este greu de precizat. Emil Stoica prezinta, pe blogul lui, cateva posibile scenarii.

De cand Barack Obama a devenit presedinte, SUA si-a modificat tonul in politica externa. A intins mana lumii musulmane; isi doreste relansarea relatiilor cu tari precum Rusia sau Venezuela sau chiar Cuba si nu mai doreste sa dea lectii de democratie in stanga si in dreapta.

Cred ca cel mai mare risc perceput la ora actuala de catre administratia SUA este cel nuclear: tari precum Coreea de Nord sau Iranul detin (sau sunt pe cale de a obtine) arme nucleare; in plus, daca Pakistanul va cadea sub control taliban, practic talibanii vor detine nu numai piloti sinucigasi ci si bombe atomice. In acelasi timp, Rusia este interesata de reducerea arsenalului nuclear imens pe care il detine, din motive de cost.

Nu de putine ori, in discursurile sale, mai ales pe tema Iranului, Barack Obama a amintit de faptul ca isi doreste o lume fara arme nucleare si ca tari precum SUA isi vor reduce drastic arsenalul nuclear. Declaratiile sale pe tema democratiei in Iran au fost – comparativ cu cele ale lui George Bush – anemice.

Asadar, ma astept ca intalnirea de la Moscova de pe 6 iulie sa aiba armele nucleare ca subiect central; ajutorul Rusiei in reducerea riscului nuclear in tari precum Iran si Coreea de Nord este esentiala. Anuntand ca atat SUA cat si Rusia vor renunta la un insemnat numar bombe atomice, va ajuta retorica lui Barack Obama in planul sau din Orientul Mijlociu si din Peninsula Coreea.

Insa dat fiind faptul ca va negocia cu rusii, oare ce va oferi la schimb?

Sa fim bine intelesi: Rusia este o autocratie, viata cetatenilor rusi sau de aiurea pentru Kremlin a fost si este nesemnificativa. Usurinta cu care sare la razboi – ca anul trecut in Gruzia – sau cu care mentine alte conflicte inghetate (ca in Transnistria sau Nagorno – Karabah) sau crime precum cea a cetateanului UE Alexandr Litvinenko sau a ziaristei Anna Politkvoskaia ne arata pretul pus de catre Kremlin pe valoarea vietii.

Rusia, prin despotul Vladimir Putin, regreta desfiintarea URSS si isi doreste refacerea – sau mentinerea – sferei de influenta. De fapt, saracia si razboiul din Moldova, precum si retorica presedintelui Voronin al Republicii Moldova, sunt toate un produs al acestei politici imperialiste, de secol 19, a Rusiei. Rusia nu este interesata de incalcarea drepturilor omului in tari precum Coreea de Nord sau Iran. Ca dovada declaratiile si voturile din Consiliul de Securitate ONU.

Nu imi este greu sa imi imaginez ce va dori Rusia: va dori ca SUA sa nu mai insiste cu respectarea drepturilor in Rusia, ca SUA sa nu mai insiste cu planul NATO pentru Gruzia si Ucraina si, probabil, isi va dori status – quo si in cazul Republicii Moldova. In Ucraina si Republica Moldova vor avea loc alegeri destul de curand. Vom vedea un regres democratic in ambele tari si o indepartare de obiectivele de integrare in UE si NATO. Gruzia va fi izolata si, probabil, va ramane abandonata undeva in zona gri daca nu va reveni in zona de influenta rusa.

Dorinta Romaniei de a vedea Republica Moldova si Ucraina in UE va ramane la nivel de dorinta. O noua cortina, poate nu de fier, dar oricum destul de solida, va fi prezenta la estul si nordul tarii; oportunitati economice (si sociale) enorme vor fi pierdute de tara noastra (si, deci, si de UE).

Scenariul descris mai sus este doar un scenariu. Insa unul mai mult decat probabil. Cred ca diplomatia romaneasca ar face bine sa foloseasca pozitia – si prietenii – Romaniei in NATO si in UE sa impiedice un astfel de scenariu.

Comentati pe Jeopardy.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro