Octavian Jurma: Valul 5-Omicron va fi mai scurt decât Delta
Epidemiologul Octavian Jurma afirmă că cea mai nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cunoscută sub denumirea Omicron, nu este o ameninţare la fel de mare precum tulpina Delta pentru persoanele vaccinate cu trei doze sau pentru cele care s-au vaccinat după ce au trecut prin boala Covid-19, scrie News.ro. Acesta subliniază că, în cazul acestei boli, nu se poate pune semnul egal între infectare şi îmbolnăvire, menţionând că schema simplă de vaccin nu împiedică infectarea, dar previne formele grave de boală şi decesul. El mai afirmă că valul 5-Omicron va fi mai scurt decât Delta şi că abia săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron.
Epidemiologul Octavian Jurma arată că studiile privind noua variantă – Omicron – a virusului SARS-CoV-2 aduc veşti bune în ceea ce priveşte protecţia în faţa formelor grave de boală în cazul persoanelor vaccinate. El precizează că inclusiv cei nevaccinaţi care au avut Covid-19 au „o doză variabilă de protecţie”.
„Deşi Omicron ne infectează cu mult mai mare uşurinţă decât varianta Delta, riscul de spitalizare şi deces este mai scăzut faţă de Delta pentru cei vaccinaţi sau trecuţi prin boală. (…) Dacă ai boosterul făcut sau/şi te-ai vaccinat după cei ai trecut prin boală, Omicron nu este o ameninţare la fel de mare pentru tine ca Delta şi probabil chiar mai mică decât Alpha. Pentru cei nevaccinaţi vestea bună este că şi trecerea prin boală oferă o doză variabilă de protecţie, chiar dacă este inferioară celei oferită de booster sau de imunitatea hibridă (cea mai bună)”, a scris Octavian Jurma, sâmbătă după-amiază, pe Facebook.
Mediul subliniază că infectarea nu este acelaşi lucru cu îmbolnăvirea.
„Reţineţi: infectare nu este egal cu îmbolnăvire. Vaccinul (în schema simplă) şi-a pierdut capacitatea de a împiedica infectarea, dar nu şi capacitatea de împiedica formele grave de boală şi deces. Boosterul reface şi o mare parte din protecţia neutralizantă (împotriva infectării & transmiterii). (…) Orice om înţelept poate transforma ghinionul de a fi trecut prin boală în norocul de a putea dobândi imunitate hibridă sau chiar superimunitate prin vaccinare”, mai scrie Jurma.
Acesta precizează că „pierderea capacităţii sistemului imun de a ne proteja de infectare cu Omicron poate fi compensată de măsuri non-farmaceutice”, cum ar fi folosirea măştilor FFP2/N95, distanţarea fizică, igiena, aerisire/filtrare.
„Circulaţia virusului poate fi limitată prin testare (certificat verde)”, mai spune medicul.
Octavian Jurma este de părere că al cincilea val al pandemiei va fi mai scurt decât cel provocat de varianta Delta, menţionând că, în contextul sărbătorilor, abia de săptămâna viitoare va exista „o imagine mai corectă” a valului pandemic provocat de tulpina Omicron.
„Masca + vaccinul oferă aşadar o protecţie foarte bună şi în valul 5-Omicron. Cu ajutorul lor vom trece cu bine şi de acest val, care va fi mai scurt decât valul Delta. Cu puţin noroc, vom avea o perioadă mai lungă de linişte decât după valul 3-Alpha. Cu foarte mult noroc poate vom reuşi să controlăm pandemia.
NOTĂ: Raportările din această perioadă au fost afecatate peste tot în lume (nu doar în România) de sărbători. Abia de săptămâna viitoare vom avea o imagine mai corectă a valului Omicron şi în România”, conchide Jurma.