Sari direct la conținut

​Oferta de Evul Mediu: Este familia formata din barbat si femeie? Doriti sa conduca strainii Romania? Vreti mai multi bani? 

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

N-as putea spune exact cand s-a nascut in mintea celor din PSD ideea de a folosi tema anti-gay in campania electorala, cert este i-au mirosit bine potentialul. Liviu Dragnea a intrat in hora declaratiilor pro-familia traditionala cu o luare de pozitie radicala, dupa ce presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat pentru toleranta. ”Eu sunt un om tradiţionalist. Dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt creştin-ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi, când vrea Dumnezeu, şi cu copii”, a raspuns Dragnea in urma cu doua saptamani, intrebat daca sustine initiativa modificarii Constitutiei. De atunci, fundamentalismul a avansat cu pasi repezi si in Parlament.

Pesedistii au inceput un lobby intens in favoarea initiativei depuse de Coalitia pentru Familie, puternic sustinuta de Biserica Ortodoxa, dar si de restul cultelor, inclusiv de reformatii maghiari. Astfel, initiativa cetateneasca a primit la inceputul saptamanii aviz favorabil in comisiile din Senat, urmand sa intre luni in plen. Sursele HotNews.ro au declarat ca PSD ar forta adoptarea initiativei luni. Mai mult, partidul lui Dragnea si-ar dori suprapunerea alegerilor din 11 decembrie cu un referendum de modificare a Constitutiei in sensul definirii familiei drept casatoria intre un barbat si o femeie.

Ca un facut, doi senatori PSD au depus, joi, in Parlament un alt proiect de lege in trei puncte care prevede pasii de urmat daca o initiativa cetateneasca este adoptata. Senatorii Ovidiu Dontu si Titus Corlatean propun ca, din punct de vedere tehnic, referendumul sa aiba loc in ultima duminica din intervalul celor 30 de zile scurse dupa adoptarea unei initiative cetatenesti. Teoretic, proiectul lor are putine sanse de a fi adoptat in aceasta legislatura, dat fiind ca Parlamentul intra luni in vacanta pe durata campaniei. Pe de alta parte, proiectul intra in circuitul parlamentar in procedura de urgenta, oricand ar putea fi votat intr-o sesiune extraordinara.

Liviu Dragnea a negat, vineri, ca doreste suprapunerea referendumului cu alegerile si le-a cerut celor doi sa retraga proiectul. Personal, nu-l cred. Nu exista initiative particulare intr-un partid disciplinat cum e PSD, pe teme atat de sensibile, fara a fi discutate in prealabil la varf. Mai mult, inclin sa cred ca Dragnea a fost sfatuit de consultantii israelieni sa exploateze din plin tema familiei traditionale, sa forteze organizarea unui referendum deoarece beneficiaza de mobilizare gratuita din partea bisericii, isi pune adversarii politici in dificultate si polarizeaza dezbaterea pe o tema de pe urma careia are numai de castigat. Poate i-au spus ca are sanse, cu putin noroc, sa treaca de 50%. Daca umfla bine tema familiei traditionale, creste participarea la vot iar partidele mici risca sa zboare din Parlament.

Banuiesc, dar este o simpla speculatie, ca pasul inapoi la care “fundamentalistul religios” Liviu Dragnea s-a aratat astazi dispus este o invitatie foarte personala la negociere, amenintand ca altfel va detona aceasta bomba letala, cu efecte nefaste pe termen lung. Mai mult decat soarta partidului, pe Dragnea il doare de viitorul lui, care nu arata prea bine. De asta spun ca-l vad in stare sa apeleze la toate armele interzise in campanie in speranta ca astfel isi va ameliora situatia din justitie.

In tot cazul, indiferent de calcule, pesedistii si-au atins partial scopul. Au introdus tema anti-gay in campanie castigand bisericile de partea lor. S-au pozitionat fara echivoc de partea publicului traditionalist, majoritar in Romania. Chiar daca in Parlament nu se voteaza nimic, efectul electoral va fi fost creat. PSD va putea arunca vina pe advesari ca se opun. Aici deja terenul e pregatit, Iohannis s-a declarat pentru toleranta, Ciolos a incercat sa impace ambele tabere afirmand ca este si pentru familia traditionala, si pentru toleranta. PSD devine aparatorul familiei traditionale, in timp ce restul trec in categoria suspectilor.

Tema anti-gay o mai foloseste din plin omul rusilor, Igor Dodon, in Moldova, in lupta cu Maia Sandu, adversarul pro-european cu care a intrat in turul doi, insinuand ca ar fi lesbiana. Popimea moscovita s-a napustit pe ea, adaugand la mizeria lui Dodon acuzatia ca ar fi pe deasupra stearpa.

Discursul homofob mai prinde in tari ca Romania si Moldova, cu mentalitati si legislatie ramase mult in urma. Tema familiei traditionale in opozitie cu decadenta moravurilor occidentale este una din liniile principale de propaganda ale Kremlinului. Nu vreau nici macar sa insinuez ca PSD face asta la indemnul Moscovei, ci sa descriu o realitate. Dragnea pare sa joace mai degraba rolul purtatorului involuntar de mesaj. Ma indoiesc ca are vreo treaba cu rusii, dar le face jocurile in disperarea lui de a-si scapa pielea. Si el este gata sa arunce in aer tara, dar cine a facut asta in ultimii zece ani, de cand Romania inseamna mult pentru partenerii externi, a terminat foarte prost.

Tot idioti utili sunt si atunci cand incita la ura impotriva “strainilor” instalati la carma Romaniei, impotriva sorosistilor si vandutilor de neam manevrati ocult de stapanii lor din Occident. Cu astfel de teme amorsate in campania electorala, PSD arata din nou ca oricat pretinde ca s-a schimbat, ramane un partid profund anti-occidental in fibra lui, nociv si periculos. Teme pe care doar partide marginale, nationalist izolationiste ca Partidul Romania Unita le-ar aborda, sunt impinse in main-stream de un PSD la fel de otravitor pentru democratia romaneasca.

Pe langa reputatia de partid al borfasilor, de organizatie politica profund corupta, condusa de un condamnat penal, PSD isi consolideaza prin oferta politica din aceasta campanie electorala imaginea de partid retrograd, de franar al progresului mentalitatilor in ultima tara din Europa de Est care se lupta sa nu cada in abis. Daca adaugati la toate astea ultra-populismul, iresponsabilitatea cu care voteaza in Parlament cresteri de salarii si taieri de taxe, aveti o imaginea completa a dezastrului. Cu astfel de comportament, PSD nu-si ajuta propriul electorat sa se emancipeze, dimpotriva. Trage dupa el intreaga Romanie intr-o bezna de Ev Mediu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro