Sari direct la conținut

Oficial, in Romania doar 59% dintre adulti lucreaza. Cum stam in comparatie cu alte tari?

Businessday.ro

Conform datelor INS publicate marti, pe segmentul de varsta 15-64 ani, in 2010, rata de ocupare a populatiei era de doar 58,8%, procent cu care ne situam pe unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana, sub noi aflandu-se doar Malta, Ungaria si Italia. Pe segmentul 20-64 ani, rata de ocupare era de 63,3%, sub tinta de 70% stabilita pentru 2020 in Strategia Lisabona, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Evolutia ratei de ocupare in ultimii 14 ani se poate observa in grafic.

Prima impresie ar fi ca stam prost, insa in realitate lucrurile nu stau chiar asa, iar principalul motiv pentru care rata de ocupare este mica il reprezinta modul in care sunt incadrati muncitorii romani din strainatate.

Am cerut INS sa precizeze situatia acestora, iar raspunsul a fost urmatorul: “persoanele plecate in strainatate – indiferent de motiv, pentru 12 luni si peste – sunt incluse in populatia inactiva“. Cu alte cuvinte, exista cel putin 1,5 milioane de adulti care lucreaza in strainatate, dar care in statisticile INS figureaza drept persoane inactive.

Anul trecut, pe segmentul 15-64 ani, populatia ocupata era de 9,24 milioane persoane, iar totalul populatiei pe acelasi segment de varsta era de 15,7 milioane, astfel incat, daca la populatia ocupata raportata oficial ii adaugam si pe cei care lucreaza in strainatate ajungem la o rata de ocupare undeva in jurul a 68-70%, peste media UE care se situeaza la 64,6%.

Mai departe, cum tot mai multi romani pleaca sa munceasca in strainatate, iar populatia imbatraneste, este improbabil ca rata de ocupare raportata oficial de INS sa atinga vreodata 70%.

Totusi, desi stam mai bine decat pare la prima vedere, avem insa o problema – din totalul populatiei ocupate, peste 1 milion de persoane au statutul de lucrator familial neremunerat, iar inca 1,8 milioane sunt lucratori pe cont propriu.

Cei care fac parte din prima categorie, desi lucreaza, nu incaseaza bani pentru munca prestata, deci nu platesc taxe, iar din a doua categorie fac parte in principal persoane (vanzatori ambulanti, taximetristi, meditatorii, femeile care ingrijesc copii etc) care de cele mai multe ori declara venituri mai mici decat cele reale, taxele platite fiind de asemenea mici.

Dupa cum am aratat aici, in 2009, Romania se situa pe penultimul loc in UE din punctul de vedere al ponderii salariatilor in totalul populatiei ocupate, situatie care, in contextul evaziunii fiscale generalizate explica problemele bugetelor de asigurari.

Avand in vedere cifrele de mai sus, putem spune ca stam mai bine decat arata statistica oficiala din moment ce metodologia de calcul exclude muncitorii din strainatate (care contribuie la formarea PIB nu prin munca, ci prin bani – adica sustin cererea interna), dar in acelasi timp stam rau pentru ca in populatia ocupata intra cel putin 1,1 milioane persoane care nu platesc niciun fel de taxe (lucratorii familiali neremunerati).

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro