OFICIAL Ordonanța privind aprobarea 'Anghel Saligny', programul de 10 miliarde de euro pentru primării, care a aruncat în aer Coaliția, s-a publicat în Monitorul Oficial
- Redactia Hotnews
Ordonanța de urgență privind aprobarea programului național de investiții „Anghel Saligny”, în valoare de 10 miliarde de euro, care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare, a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial. Actul nu diferă față de proiectul adoptat vineri de Guvern, în lipsa miniștrilor USR-PLUS, care au catalogat acest program drept o hoție și o continuare a PNDL 2 (creația lui Liviu Dragnea), în ceea ce privește risipa banilor și lipsa de transparență în alocarea lor.
”Având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi de a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor (…) ţinând cont că prin Programul de guvernare Guvernul României îşi asumă modernizarea comunităţilor locale prin realizarea de investiţii în infrastructura locală, drumuri judeţene şi locale, infrastructura de apă şi canalizare, staţii de epurare a apei, extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale etc., este imperios necesară susţinerea realizării obiectivelor de investiţii care permit asigurarea în cel mai scurt timp a unor servicii esenţiale pentru creşterea calităţii vieţii în toate localităţile din România, punându-se mai mult accent, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în legislaţia internă şi europeană, pe apă şi canal, drumuri şi reţele de gaze”, se arată în document.
USR-PLUS după aprobarea programului Anghel Saligny: Adoptarea PNDL 3, un nou abuz marca OUG 13
USR-PLUS consideră că adoptarea de către Guvern a Programului Anghel Saligny reprezintă ”un nou abuz marca OUG 13”, acuzându-l din nou pe premierul Florin Cîțu că „a arătat că interesul propriu de partid este mai important decât interesul românilor, în condițiile în care traversăm o criză pandemică”.
Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizații neguvernamentale și grupuri civice,să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, potrivit Agerpres. „Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat și art. 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz. Contrar declarațiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu”, potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum.
Impactul bugetar negativ: Minus de 26 miliarde de lei în perioada 2022-2025
Impactul bugetar este estimat: 26 miliarde de lei în perioada 2022-2025,media următorilor 5 ani după anul curent fiind un minus de 7 miliarde de lei.
Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul „Anghel Saligny”, au declarat pentru News.ro surse din minister. Stelian Ion, demis de Florin Cîțu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a reacționat spunând că această decizie arată că premierul „folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public”.
Încă de joi seară, de la preluarea mandatului, Bode a anunțat că prima sa urgență va fi avizarea actului normativ privind programul „Anghel Saligny”, în valoare de 10 miliarde de euro: „Procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică și așa trebuie să rămână. Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program guvernamental sau a unei măsuri, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune”.
Vineri dimineață, Lucian Bode a susținut că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca OUG privind programul „Anghel Saligny” să intre în ședința de guvern de la ora 16.00, iar Ministerul Justiției nu a constatat probleme de nelegalitate, așa cum spunea Stelian Ion, ci doar „observații tehnice și chestiuni de procedură”.
Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern „miniştri care să se opună dezvoltării României”.
Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost numit interimar la Justiție.
USR-PLUS a anunțat joi inițierea unei moțiuni de cenzură și îi cheamă alături pe „toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”. Reprezentanții USR-PLUS mai spun că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic. Liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că USR-PLUS negociază cu AUR pentru depunerea moțiunii.