Sari direct la conținut

OFICIAL România a semnat contractul cu SUA pentru 32 de avioane de vânătoare F-35

HotNews.ro
Cum ar arăta un F-35 românesc, Foto: Hotnews
Cum ar arăta un F-35 românesc, Foto: Hotnews

România a semnat cu SUA scrisoarea de ofertă și acceptare pentru avioanele F-35, practic contractul direct Guvern la Guvern prin care țara noastră va achiziționa primele 32 de aparate F-35 pentru două escadrile.

Semnarea protocolului s-a făcut la Guvern, iar documentul a fost semnat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.

„Astăzi, România face un pas important în consolidarea securităţii sale şi în întărirea parteneriatelor internaţionale, semnând, alături de Guvernul Statelor Unite ale Americii, acordul pentru achiziţia avioanelor F-35. Marcăm astfel o etapă esenţială în procesul de modernizare a Forţelor Armate ale României şi reiterăm angajamentul nostru ferm faţă de NATO şi faţă de valorile pe care le împărtăşim cu Statele Unite ale Americii: democraţie, libertate şi securitate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

„Din punctul meu de vedere, este cel mai important contract semnat de către România după Revoluţie, în direcţia înzestrării Armatei României şi siguranţei apărării naţionale”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

La rândul său, ambasadorul SUA în România a precizat că „poziția României de lider pe flancul estic al Alianței continuă să joace un rol esențial în promovarea securității euro-atlantice”.

„Felicităm România pentru angajamentul său de a aloca până la 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Acest lucru va avea un impact durabil asupra capacităților de apărare ale țării și asupra contribuției sale la apărarea colectivă a NATO”, a spus Kathleen Kavalec.

Ea a subliniat că schimbarea în prezent a fostelor avioane sovietice MiG-21 cu avioane F-16 a „îmbunătățit semnificativ capacitățile de apărare aeriană ale României, permițând țării să joace un rol mai important în misiunile de poliție aeriană ale NATO”.

„Constituirea acestei flote de F-16 pune bazele critice pentru tranziția ulterioară a României către avioanele de luptă F-35 în anii 2030. Această tranziție nu numai că va spori interoperabilitatea Alianței, dar va oferi și cea mai avansată capabilitate, necesară pentru a face față unui mediu caracterizat prin amenințări de ultimă generație în viitor. Senzorii de ultimă generație, caracteristicile stealth și arhitectura de luptă centrată pe rețea ale F-35 vor permite României să opereze mai eficient într-un mediu de securitate în rapidă schimbare”, a spus Kavaleec.

32 de avioane F-35 care vor înlocui actualele aparate F-16 după 2030

Cumpărarea de avioane F-35 este cea mai scumpă achiziție militară a României – 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de aparate F-35, suport logistic, instruire, piese de schimb și muniție.

România a decis încă din 2022 că va achiziționa avioane F-35 – hotărârea a fost luată în CSAT, iar Parlamentul a aprobat programul

România cumpără acum, într-o primă etapă, 32 de avioane F-35, suficiente pentru două escadrile. Ele vor înlocui treptat, pe măsura în care vor fi operaționalizate, avioanele F-16 second-hand pe care România le-a cumpărat în ultimul deceniu. Într-o a doua etapă, România va mai cumpăra alte 16 avioane F-35, scopul final fiind acela de a constitui 3 escadrile complete de avioane de luptă.

Pentru achiziția din prima etapă, ce presupune nu doar aparatele în sine, ci și suportul logistic inițial, instruire, piese de schimb, motoare de rezervă, dar și muniție, Parlamentul a aprobat o sumă de 6,5 miliarde de dolari fără TVA, însă costul exact va fi știut abia după negocierile directe cu SUA.

De ce e atât de special un avion F-35

„F-35 este cel mai modern și cel mai performant avion de luptă pe care o țară precum România îl poate cumpăra”, spunea pentru HotNews.ro Marius Doroftei, expert în aviație și redactor-șef la publicația specializată Aviația Magazin.

Avionul F-35 este considerat de generația a cincea – adică cea mai recentă dintre generațiile de avioane de luptă. Spre exemplu, avioanele de tipul F-16 sau F-18 sunt considerate de generația a patra, sau 4+ având în vedere că, deși ele sunt de concepție din anii 70-80, ele au fost în permanență modernizate.

„Un avion F-35 este un avion care vine din generația a cincea. În sensul în care avem cu totul altceva decât ce a fost până acum. Că era F-15, F-16, Su-35 și așa mai departe”, explica pentru HotNews.ro comandorul în rezervă Valentin Mateiu, actualmente analist militar și specialist pe zona de intelligence.

F-35 este un avion care cu tehnologia „stealth”, care îi oferă invizibilitate, sau – mai corect spus – o detectabilitate redusă față de radarele inamicului. Din construcție – formele angulare ale fuselajului și materialele folosite – și din vopsirea cu un material special care absoarbe radiația electromagnetică – F35 poate opera adesea fără să fie „văzut” de inamic.

„Dincolo de faptul că este invizibil, el aduce sisteme de avionică, senzori și sisteme de armament noi. În fond el apare ca un avion care vede și nu este văzut. Asta este noutatea pe câmpul de luptă”, explică Mateiu pentru HotNews.ro.

De ce a ales Armata modelul F-35

MApN, în proiectul de lege pentru achiziția noilor avioane, trece în revistă și motivele pentru care Armata a ales modelul F-35:

  • „Avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH, integrarea senzorilor de ultimă generaţie, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi de muniţii inteligente de înaltă precizie, şi permite realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia. De asemenea, avionul F-35 este singura platformă aeriană de generaţia a V-a, care la acest moment se află în producţie, disponibilă pentru achiziţie, preconizându-se să devină avionul de generaţia a V-a standard în NATO.
  • Achiziţia platformelor aeriene de generaţia a V-a, F-35, necesare pentru realizarea capabilităţii operaţionale de apărare aeriană finală se poate efectua doar cu aprobarea autorităţilor SUA, prin contracte guvern – guvern de tip Scrisoare de Ofertă şi Acceptanţă (Letter of Offer and Acceptance ), în cadrul Programului Foreign Military Sales – FMS. Pentru acest tip de produse, programul FMS este singura modalitate de achiziţie, aplicată de către toate statele”, potrivit documentului.

HotNews.ro a fost, în primăvară, în fabrica uriașă F-35 din Forth Worth Texas și a realizat un reportaj în locul unde cel mai probabil majoritatea avioanelor României vor fi produse în următorii ani:

Specificațiile avioanelor de generația a cincea F-35

F-35A

  • Echipaj: 1
  • Lungime: 15,37 m
  • Anvergura aripilor: 10,65 m
  • Înălțime: 5,28 m
  • Suprafață portantă: 42,7 mp
  • Masa (gol): 13,29 t
  • Masa (echipat): 22,4 t
  • Masa maximă la decolare: 31 t
  • Motor: 1× Pratt & Whitney F135-PW-100 afterburning turbofan, (191 kN max)
  • Viteza maximă: Mach 1,6 (1.200 mph, 2.000 km/h) / Mach 1,06 la nivelul mării
  • Raza de luptă: 1.200 – 1.400 km
  • Limită G (suprasarcină): 9G
  • Plafon operațional: 50.000 ft (15.000 m)
  • Rata de urcare: ~40.000 ft/min (200 m/s)

Armament:

  • Tun 1×25 mm GAU-22/A (180 proiectile)
  • Puncte de acroșaj: 4 interne în configurație stealth (poate căra simultan și două rachete aer-aer, și două bombe aer-sol) / 6 puncte externe
  • Radar: AN/APG-81 AESA, sistem electro-optic și sistem de bruiaj

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro