Sari direct la conținut

Oficialii din Franța acuză extremiștii de stânga pentru sabotarea rețelei TGV. Trenurile și-au reluat luni circulația normală

HotNews.ro
Oficialii din Franța acuză extremiștii de stânga pentru sabotarea rețelei TGV. Trenurile și-au reluat luni circulația normală
Rețeaua TGV din Franța, dată peste cap de acte de sabotaj. FOTO: Ian LANGSDON / AFP / Profimedia

Operatorul feroviar de stat francez a anunțat că trenurile de mare viteză și-au reluat luni circulația normală, după haosul din weekend, în vreme ce ministrul de Interne a declarat că vinovații pentru actele de sabotaj care au generat acest haos par a fi extremiștii de stânga, confirmând astfel informațiile neoficiale apărute până acum, scriu AFP și Reuters.

Franța înclină spre probabilitatea ca extremiștii stânga să se afle în spatele actelor de sabotaj care au perturbat vineri circulația trenurilor de mare viteză din țară, în chiar ziua în care a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin, citat de Reuters.

„Am identificat profilurile mai multor persoane”, a spus Darmanin la postul de televiziune France 2, cu referire la ancheta declanșată de autorități. El a adăugat că modul de operare al sabotorilor prezintă caracteristicile unor extremiști de stânga.

În paralel, operatorul feroviar SNCF a anunțat duminică că reparațiile la liniile de mare viteză sunt „complet finalizate” și că „nu vor mai exista alte perturbări” pentru călători „începând de luni dimineață”.

În această duminică, situația pe ruta Atlantic este „aproape normală” și „3 TGV-uri din 4” circulă pe ruta Nord, „fără nicio creștere a timpilor de călătorie”, a precizat SNCF într-un comunicat de presă, duminică seară.

Criza a început în cursul nopții de joi spre vineri, când cablurile de fibră optică care garantează transmiterea informațiilor de siguranță pentru aceste trenuri (semafoare roșii, puncte etc.) au fost tăiate și incendiate în diferite puncte strategice la Courtalain (LGV Atlantique), Croisilles (LGV Nord) și Pagny-Sur-Moselle (LGV Est).

Un alt act de sabotaj a fost dejucat pe LGV Sud-Est la Vergigny (Yonne) de către lucrătorii feroviari care efectuau operațiuni de întreținere în timpul nopții, potrivit oficialilor.

Sabotajul a provocat haos în gări, vineri, în plină perioadă a vacanțelor de vară și cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

O acțiune pregătită și organizată de aceeași structură

François Delétraz, președintele Fédération nationale des associations d’usagers (Fnaut), a lăudat duminică pe franceinfo „performanța” realizată „în două zile” de personalul SNCF de a „restabili practic nivelul de trafic”.

În același timp, el a declarat că serviciul pentru clienți a fost „sub așteptări” în ceea ce privește comunicarea condițiilor de rambursare și de schimb și a deplâns faptul că unii călători au fost nevoiți să cumpere un nou bilet pentru a efectua călătoria planificată inițial.

Operațiunea de sabotaj a fost „bine pregătită” și organizată de „aceeași structură”, a declarat o sursă apropiată anchetei deschise de parchetul din Paris.

Un mesaj de susținere a sabotajului a fost primit sâmbătă de mai multe instituții media. Mesajul justifica acțiunile și critica Jocurile Olimpice, folosind un discurs utilizat de militanții anarhiști, scrie AFP.

Probele prelevate în diverse locuri au fost trimise experților de la Institutul de Cercetare Criminalistică al Jandarmeriei Naționale (IRCGN) pentru analize urgente. O sursă apropiată cazului a declarat duminică pentru AFP că analiza eșantioanelor nu a dus la „nimic concludent”.

INTERVIURILE HotNews.ro