Sari direct la conținut

Olanda anunță că a crescut volumul de GNL rusesc ajuns la portul Rotterdam și cere noi sancțiuni

HotNews.ro
Olanda anunță că a crescut volumul de GNL rusesc ajuns la portul Rotterdam și cere noi sancțiuni
Nave la terminalul pentru gaz natural lichefiat din portul Rotterdam, FOTO: aerovista luchtfotografie / AFP / Profimedia

Importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia la principalul terminal din portul olandez Rotterdam au crescut în ultimele luni, ceea ce arată nevoia unor noi sancțiuni împotriva Moscovei, a declarat luni guvernul olandez, citat de Reuters.

Noul guvern olandez învestit în funcție la începutul lui iulie a precizat că importurile de GNL rusesc la terminalul GATE din cel mai mare port maritim al Europei au crescut în trimestrul 3 al acestui an, în condițiile în care numărul de nave rusești care îl transportă aici s-a dublat, de la una la două pe lună.

Sursa citată a declarat că această creștere ar putea fi un efect al noilor sancțiuni care au intrat în vigoare vara aceasta. Sancțiunile în cauză interzic exporturile de GNL rusesc prin porturile țărilor UE, dar nu și importurile pentru uzul propriu al statelor membre ale blocului comunitar.

Sophie Hermans, ministrul olandez al energiei, a declarat că acest lucru a dus probabil la schimbarea rutelor comerciale către terminale cu capacități suficiente pentru importuri, cum este și cazul celui din Rotterdam. Hermans a făcut comentariul într-o scrisoare adresată parlamentului olandez.

„Dorim să tăiem responsabil importurile de gaz rusesc și această evoluție este prin urmare îngrijorătoare și indezirabilă”, a spus ea, subliniind că „o abordare europeană comună este crucială”.

Olanda vrea să discute problema gazelor naturale lichefiate din Rusia la următoarea întrunire a miniștrilor UE

Hermans a precizat că va discuta situația și necesitatea unor noi sancțiuni la următoarea întrunire a miniștrilor pentru energie din UE, ce urmează să aibă loc pe 15 octombrie. Ea a spus că dorește ca subiectul să ajungă în cele din urmă pe agenda Consiliului Uniunii Europene, cel în măsură să decidă asupra unor noi sancțiuni.

Însă orice pachet nou de sancțiuni riscă să se lovească de opoziția Ungariei, guvernul de la Budapesta declarând în mod repetat că se opune oricăror restricții suplimentare asupra energiei din Rusia, țară alături de care dezvoltă centrala nucleară de la Paks.

Ministrul ungar al externelor Peter Szijjarto a declarat chiar weekendul acesta că sancţiunile împotriva Rusiei nu funcţionează și a acuzat că „un număr semnificativ de companii şi ţări europene”, nu doar Ungaria, continuă să-şi menţină cooperarea economică cu Moscova.

„Nici noi nu suntem de acord cu sancţiunile, dar, deoarece acestea sunt cuprinse în legislaţia europeană, le respectăm, desigur”, a spus șeful diplomației ungare, adăugând că guvernul din care face parte îşi exercită de obicei dreptul de veto atunci când o anumită propunere a UE ar dăuna grav intereselor naţionale ale țării sale.

„Întreaga Europă face afaceri cu ruşii, dar sunt mulţi care neagă acest lucru, noi nu avem nevoie de asta”, a continuat el.

INTERVIURILE HotNews.ro