Sari direct la conținut

Râmele, motiv pentru un avertisment bizar în Olanda. Aliment de bază, posibil contaminat

HotNews.ro
Râmele, motiv pentru un avertisment bizar în Olanda. Aliment de bază, posibil contaminat
O tarabă cu ouă la piața locală din localitatea Enschede, provincia Overijssel, Țările de Jos, 17 mai 2022. FOTO: Emiel Muijderman / AFP / Profimedia

Oamenii din Țările de Jos ar trebui să nu mai mănânce ouă de la găinile de curte din cauza contaminării cu PFAS (așa-numitele „substanțe chimice eterne”), a anunțat marți o agenție guvernamentală olandeză, potrivit Politico.

Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu (RIVM) a avertizat că ouăle care nu sunt din comerț – adică ouăle ce provin de la găini aflate în proprietate privată și nu cele cumpărate din magazine locale sau piețe – pot conține niveluri ridicate de PFAS, fapt demonstrat de noi cercetări efectuate în 60 de locații diferite.

PFAS sunt un grup de substanțe chimice utilizate în mod obișnuit care au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Acestea sunt cunoscute drept substanțe chimice „eterne” deoarece nu se descompun în mod natural.

RIVM este o agenție din cadrul Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Sportului din Țările de Jos, care oferă guvernului cercetări și consultanță independente.

Oamenii din Olanda „ingerează deja o mulțime de PFAS prin alte alimente și, parțial, prin apa potabilă”, a transmis agenția, într-un comunicat de presă. Prin renunțarea la consumul de ouă din ogradă „poate fi evitat un aport mult mai mare de PFAS”, a adăugat RIVM.

Ouăle comercializate în magazinele sau în piețele autorizate pot fi în continuare consumate, conform agenției.

RIVM efectuează cercetări suplimentare pentru a afla cum ajung PFAS în ouă. Agenția olandeză a sugerat că râmele ar putea fi cauza, deoarece acestea sunt mâncate de găini.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice lucrează în prezent la o propunere – inițiată în primul rând de Țările de Jos, Germania, Danemarca, Suedia și Norvegia – de eliminare treptată a mii de PFAS, utilizate în toate domeniile.

Cuprinzând peste 4.700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Se mai numesc și „substanțe eterne”, fiind extrem de persistente în mediu și în corpul uman, și pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.

INTERVIURILE HotNews.ro